Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trots den tidiga sortin i fotbolls-VM – förbundskaptenen Tite får fortsatt förtroende: "Vi satsar på ett långsiktigt projekt"

Från 2018
Tite fortsätter lotsa Brasilien.
Bildtext Tite fortsätter lotsa Brasilien.
Bild: /All Over Press

Brasiliens förbundskapten Tite får fortsätta på sin post trots att laget föll ut ur sommarens fotbolls-VM redan i kvartsfinalen. Tites nya kontrakt håller honom som chefstränare för de femfaldiga världsmästarna fyra år till, med andra ord lotsar han laget i VM i Qatar 2022.

De mesta mästarna – Brasilien har som enda nation vunnit fem VM-guld i herrfotbollen – var storfavoriter inför och under VM i Ryssland. Men i kvartsfinalen kom lilla Belgien och satte käppar i hjulen för Tites manskap. Och tårar i ögonen för 209 miljoner brasilianer. Än en gång.

Eftersom 23 % av Brasiliens befolkning är under 15 år och Brasilien vann sitt senaste VM-guld (och för den delen sin senaste VM-medalj) för 16 år sedan innebär det att ungefär 50 miljoner brasilianare aldrig fått uppleva framgång i VM.

Bör noteras att Brasiliens damer inte heller vunnit några världsmästerskap – över huvud taget. De facto har Brasiliens damlandslag som bäst vunnit VM-silver i Kina 2007.

Ny chans 2022

Men det kommer alltid nya världsmästerskapstävlingar, och som bekant står Qatar i tur om fyra år. Om allt går som planerat kommer den charmigt grånade Tite, 57 i dag, att i sin skräddarsydda kostym leda Seleção i ökenlandet.

Yle Urheilu vet berätta att kontraktet är unikt såtillvida, att det är första gången sedan 1978 och Claudio Coutinho som Brasiliens förbundskapten får fortsätta på sin post efter att landet fallit tidigt ut ur ett VM.

– Fotbollsförbundet satsar nu på ett långsiktigt projekt. Vi säkerställer nu att träningsstaben får ett sex och halvt år långt kontrakt. Vi tror att denna noggranna planering kommer att hämta sådana resultat till brasiliansk fotboll som vi alla längtar efter, sade det brasilianska fotbollsförbundets verkställande direktör Rogerio Caboclo.

Tite startade som förbundskapten för Brasiliens herrlandslag i augusti 2016. Något som vittnar om hans popularitet är att han inte lär ha behövt utstå lika mycket kritik som tidigare Seleção-tränare i samma prekära läge.

En förklarande orsak är förmodligen att spelet i VM ofta såg rätt bra ut, en annan att Tites saldo som lots för landslaget är fina 20 segrar, fyra oavgjorda och två förluster.

Följande stora mästerskap, som dessutom går av stapeln på hemmamark i Brasilien, är Copa America 2019, den anrika turneringen mellan sydamerikanska länder.

Diskussion om artikeln