EU-kommissionen misstänker att biltillverkare igen fuskar med utsläppstester – den här gången för att få utsläppen att se högre ut än de verkligen är
I en ännu opublicerad rapport anklagas europeiska biltillverkare för nytt fusk i utsläppstester. Den här gången misstänks biljättarna för att ha producerat högre utsläpp, troligen för att få till stånd lindrigare krav då EU justerar sina utsläppsgränser år 2020.
En appellationsdomstol i USA godkände i onsdags en förlikning mellan Volkswagen och dess amerikanska kunder som påverkades av den förra stora utsläppsskandalen.
Volkswagen gick med på att betala sammanlagt tio miljarder dollar till människor som köpte någon av Volkswagen-koncernens dieselbilar som var en del av fusket.
De tio miljarderna som bilkoncernen går back på fusket gäller bara för marknaden i USA.
Nu kan en ny liknande skandal vara i antågande.
I en rapport som ännu inte har publicerats men som nyhetsbyrån AFP, Financial Times och tyska Handelsblatt har fått tag på, anklagas icke namngivna europeiska biltillverkare för nytt utsläppsfusk.
Den här gången är det ändå inte frågan om att bilarna har ställts in för att ge lägre utsläppsresultat i testerna.
Tvärtom verkar biltillverkarna enligt rapporten ha ställt in bilarna så att utsläppen verkade högre än de är i verkligheten.
Siktet på utsläppsgränserna 2020
Myndigheterna i EU som bevakar utsläppsnivåer är i färd med att byta ut sina tester från den tidigare standarden NECD till en ny global standard, WLTP.
Enligt rapporten försöker biltillverkarna med fusk se till att nya utsläppsgränser inte blir för låga.
- Under övergångsperioden kan tillverkarna försöka uppge högre utsläpp för att få till stånd högre gränser för sina WLTP-utsläpp år 2020, sade Christian Wigand som är talesperson för kommissionen till AFP.
Gränsvärdena som fastställs då WLTP-standarden träder i kraft 2020 påverkar i sin tur gränserna för år 2025 och 2030.
- Studier som har gjorts av JRC [kommissionens forskningsinstitut, red. anmärkning] visar de facto att det har förekommit skillnader i de angivna och verkliga utsläppsvärdena, säger Wigand.
Två former av fusk i rapporten
De nya fuskanklagelserna skiljer sig från den så kallade dieselgateskandalen från år 2015.
Då visade sig bilarna ge betydligt högre utsläpp i testerna som gjordes i verkliga vägförhållanden än testerna i laboratorier hade visat.
Då medgav Volkswagen att bilarna i laboratorietesterna hade manipulerats för att kväveoxidutsläppen skulle verka lägre än de verkligen är.
Också Daimler-koncernen har sen dess blivit föremål för misstanke och brottsutredning kring liknande fusk.
Enligt rapporten misstänks biltillverkare den här gången ha fuskat på två olika sätt i utsläppstesterna, den här gången gällande koldioxidutsläpp.
För det första ska tillverkare enligt rapporten ha uppgett i medeltal 4,5 procent, för en del modeller 13 procent, högre utsläpp än de verkliga utsläppen.
Dessutom finns det enligt rapporten en del bevis på att bilar har manipulerats för att ge andra värden i de olika testerna.
Målet är enligt rapporten att få till stånd mindre ambitiösa utsläppsgränser i framtiden, samtidigt som man försöker ge en allt för positiv bild av de nuvarande utsläppen.
- Ett korrekt införande av WLTP-testerna är av största vikt, sade Wigand.
- Vi är i färd med att följa upp det här för att försäkra oss om att inget missbruk av systemet kan äga rum.
Tillverkare förnekar
Stora europeiska biltillverkare som AFP har kontaktat nekar att rapporten hänvisar till dem eller att de skulle ha fuskat.
En talesperson för den tyska bilindustrins intresseorgan VDA hänvisade till ett uttalande från BMW som säger att industrin som helhet gör sitt yttersta för att få ner utsläppen av koldioxid till 94 gram per kilometer.
- Det skulle då vara kontraproduktivt att rapportera högre utsläpp, sade talespersonen.
Volkswagen lät via sin talesperson förstå att det är uteslutet att rapporten har något med biljätten att göra.
- Alla tester utförs av oberoende utomstående institutioner under neutral bevakning, skrev talespersonen.
- Det är alltså uteslutet att nya mätningar av koldioxidnivåerna under WLTP konstgjort skulle ha förhöjts för Volkswagen-gruppens bilar.
Franska PSA, som tillverkar Citroen och Peugeot, slog också ifrån sig gällande anklagelserna i rapporten.
Oberoende av tillverkarnas uttalanden planerar kommissionen nu enligt AFP att göra om reglerna för de nya utsläppsgränserna, så att de bygger helt på testresultat i vägförhållanden och inte förlitar sig på rapporterade värden.
Kommissionen vill också ändra reglerna så att det ska vara obligatoriskt att använda samma inställningar på bilar som testas under både den gamla och den nya teststandarden.
Källor: AFP, Financial Times, Handelsblatt