Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pålitligt, rent och exotiskt - finländsk mat lockar kräsna läckergommar i Hong Kong

Från 2018
 Köksmästaren Felly Chung ansvarar för samtliga fem restauranger på hotellet som han arbetar för. Nu tillredde han för första gången finska rätter.
Bildtext Köksmästaren Felly Chung ansvarar för samtliga fem restauranger på hotellet som han arbetar för. Nu tillredde han för första gången finska rätter.
Bild: Björn Ådahl

Rent vatten och högklassig livsmedelshygien. Bland annat dessa är trumfkort när finländska mat- och dryckesproducenter försöker slå sig in på den hårt konkurrerade livsmedelsmarknaden i gourmetstaden Hong Kong.

Koncentrerat finslipar köksmästaren Felly Chung rätter som har tillrätts med bland annat finländska ingredienser.

Sillkanapén på det mörka brödet var en ny, behaglig smakupplevelse

Chung ansvarar för maten under evenemanget Finska smaker som ger matglada Hongkongbor en möjlighet att bekanta sig med livsmedel och drycker från Finland.

- Det här är första gången som jag har arbetat med finländska ingredienser. De är av hög klass och har en fin, ren smak, berömmer Chung.

En del av gästerna arbetar inom livsmedelsbranschen. Målet är att imponera i synnerhet på dem.

- Sillkanapén på det mörka brödet var en ny, behaglig smakupplevelse. Jag gillar också det finska lagerölet som har bryggts av ett nytt mikrobryggeri, berättar Louis Chan som är ordförande för en av Hongkongs största köksmästarföreningar.

Lovande marknad, spännande smaker

Den finländska livsmedelsexporten till Hongkong har ökat under den senaste tiden. Både finländska och lokala bolag satsar allt hårdare på att marknadsföra mat och drycker från Finland.

Mandy Yu, HKScans försäljningschef i Hongkong, betonar att griskött är speciellt viktigt för kineserna. Finländskt och svenskt griskött har redan visat sig vara populärt bland Hongkongborna.

- Förutom till restauranger distribuerar vi till detaljhandlare. Vi distribuerar redan till Hongkongs största supermarketkedja, Park & Shop, berättar Yu.

Nöjda finsmakare, svår konkurrens

Evenemanget ordnas på ett av Hongkongs mest kända hotell. Hotellets höga prestige gör sitt till för att skapa en positiv atmosfär bland gästerna.

En minigallup visar att största delen av gästerna uppskattar de finländska godbitarna. Det betyder ändå inte att det är en självklarhet att produkterna går åt.

- Produkterna är definitivt bra men det är svårt att komma in på marknaden i Hongkong. Vi har en lång tradition av att importera allt som vi vill ha, så konkurrensen är stenhård, säger Annie Wang, direktör för importören D'evénitif.

Rekordartad flygtrafik, matskandaler hjälper

Väldiga mängder livsmedel och drycker från hela världen transporteras med flyg till Hongkong varje dag.

Hongkongs fraktterminal är den livligaste i världen, och största delen av varorna är livsmedel och drycker.

Finland har ett utmärkt rykte. Det finländska vattnet är det renaste i världen och livsmedelshygienen är en av de bästa inom EU

Wang säger att finländska produkter ändå har förutsättningar att göra bra ifrån sig. Det gäller att sköta marknadsföringen på rätt sätt.

- Finland har ett utmärkt rykte. Det finländska vattnet är det renaste i världen och livsmedelshygienen är en av de bästa inom EU, konstaterar hon.

Efter en lång rad matskandaler i det övriga Kina är många Hongkongbor redo att betala extra för livsmedel som de kan lita på.

Det här är något som finländska producenter nu har möjligheter att dra nytta av.

Diskussion om artikeln