Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Blir du obekväm av tanken att fastna på främlingars bilder? Man får fotografera betydligt mer än man tror – också på stranden

Från 2018
Mycket publik på plats i soligt väder
Bildtext Hur bekväm är mannen i mitten av bilden i sin roll?
Bild: Yle/Lone Widestam

Tekniskt sett har du rätt att fotografera vem som helst på en offentlig plats. Högst antagligen får du också publicera bilden, men det behöver inte betyda att det är socialt accepterat.

De flesta av oss skulle säkert känna sig obekväma om en främling skulle ta en porträttbild av oss på stan, när vi inte alls är förberedda på det. Men lagen och våra sociala spärrar är helt olika saker - man får fotografera mer än man tror.

- Människor tänker ofta att de har rätt till bilder som tas av dem, men det är inte riktigt så enkelt, säger Tytti Oras som är jurist på Journalistförbundet.

En porträttbild av tytti oras. hon bär blå klädsel och bakgrunden är i en mörkgrå ton.
Bildtext Tytti Oras är jurist på Journalistförbundet.
Bild: HELI SAARELA

På en offentlig plats, om det så är en gata, ett köpcenter eller allmänna utrymmen i en myndighetsbyggnad, är fotografering tillåten utan särskilda tillstånd.

- En individ har inte automatiskt rätt att inte synas i bilden om hen går normalt på gatan, säger Oras.

På allmänna platser som alla inte har tillträde till, som fabriker eller kontor, så kan olovligt fotograferande till och med vara straffbart om det kränker privatlivet, säger Oras.

Man behöver dock lov av den man vill fotografera om objektspersonen befinner sig i sitt eget hem, eller någon annan miljö som skyddas av hemfriden.

- Det kan till exempel vara en bostad, en husvagn eller till och med ett omklädningsrum, säger Oras.

En simstrand är lika offentlig som ett torg

En simstrand kan anses vara en mer känslig miljö att fotografera främlingar på, men det är en miljö som är precis lika offentlig som gatan eller torget.

- Men just omklädningsrummen hör till platser som skyddas av hemfriden, säger Oras.

Molnträsk i Sibbo.
Bildtext En bild som har varit okej att såväl ta som publicera.
Bild: Yle / Niklas Fagerström

Hon påminner också om att till exempel badhus eller simhallar kan ha egna ordningsregler. Om någon fotograf anses bete sig störande kan hen vara tvungen att avlägsna sig.

…att publicera är sedan en annan femma

När du har tagit din bild, valt ditt instagramfilter och tänker lägga upp den för människors beskådan kan det ändå vara skäl att granska bilden en extra gång.

- Om en bild tagen av en person kan orsaka någon sorts skada eller förakt och bilden sprids så att många kan se den så kan det handla om spridande av information som kränker privatlivet eller ärekränkning, beroende på innehållet, säger Oras.

Man kan tänka på hur man själv skulle känna sig framför kameran

Straffet för det är böter, om det inte handlar om den grova varianten - då kan det bli fängelse på upp till två år.

- Allt som händer på en offentlig plats lämpar sig inte för publicering, säger Oras.

Ärekränkning är en annan relevant brottsrubricering, som kan ge liknande straff.

Publicering är ett ganska strikt begrepp

Juristen Tytti Oras säger att det egentligen inte är en så stor skillnad hur en bild publiceras.

- Om man delar en bild i en stängd grupp kan bilden ofta spridas så att många kan ta del av den. Man ska tänka efter innan man delar en bild, säger Oras.

Publiceringen är också, så att säga, medieneutral. Det är alltså ingen egentlig skillnad mellan att sätta upp en plansch och att publicera en bild på internet.

- Folk har fått ärekränkningsdomar då de har visat material till enskilda personer, säger Oras.

Att känna sig kränkt behöver inte räcka

Alla fall av ärekränkning eller spridande av information som kan kränka privatlivet bedöms enligt ganska objektiva kriterier, förklarar Tytti Oras.

Med andra ord behöver det inte räcka med att ett fotoobjekt känner sig kränkt över att ha fastnat på bild.

- Men etiketten kan ju vara viktig att minnas. Man kan tänka på hur man själv skulle känna sig framför kameran, säger Oras.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln