Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ny Netflixserie anklagas för fat shaming – vad handlar bråket om?

Från 2018
Netflix-serien Insatiable anklagas för "fatshaming".
Bild: Netflix/Skärmdump

Två veckor före premiären är det många som hört talas om satirserien Insatiable, men inte av de orsaker som upphovsmakarna hoppats på. En lista med över hundratusen underskrifter kräver nu att serien stoppas.

Den tionde augusti är det meningen att publiken skall få möta Patty – en high schoolelev som vet vad det innebär att bli mobbad. Som dagligen får utstå spott och spe för sin vikt.

Vem som helst kan väl förstå att det inte är roligt att bli kallad ”fatty Patty”.

Men så en dag får hon ett slag i ansiktet som gör att käken går ur led, med den påföljd att hon inte kan äta. Vilket gör att hon går ner i vikt och återvänder till skolan som den hetaste bruden i världen.

Taggad till tusen inför möjligheten att utkräva hämnd.

Det här är upplägget till serien som fått nätet att koka av arga kommentarer och uppmaningar till bojkott.

Netflix
Bild: Netflix

Fat shaming - vad är det?

De senaste åren har fat shaming blivit ett allt mer etablerat begrepp. En internationellt gångbar beskrivning av direkta och indirekta pikar riktade mot någons kroppshydda.

Det kan handla om konkreta, verbala påhopp, men förekommer i minst lika hög grad mellan raderna i form av en attityd.

En attityd byggd på antagandet om att den som drar storlek XL eller större är komisk, lat, dum, misslyckad och olycklig.

En attityd som i förlängningen låter förstå att den enda vägen mot ett bättre liv och allmän acceptans går via en lyckad diet.

Diskussioner kring fat shaming förs ofta i nära samband med studier kring kroppspositivism och fettaktivism – inriktningar som fokuserar på synen på den kropp som faller utanför den sociala normen.

Norska SKAM fick stå i skamvrån

På våra breddgrader blev det ifjol diskussion kring fat shaming i samband med det norska tv-fenomenet SKAM eftersom rollkaraktären Chris ansågs vara skissad efter klichébilden av den mulliga tjejen.

Eva, Sana, Chris ja Vilde draamasarjassa Skam.
Bildtext Skamligt framgångsrik fyrväppling. Mulliga Chris (Ina Svenningdal) med sina vänner tomboyen Eva (Lisa Teige), muslimen Sana (Iman Meskini) och blondinen Vilde (Ulrikke Falch).
Bild: NRK

Tjejen vars främsta uppgift det är att vara den goda vännen, den komiska sidekicken. Den asexuella som kläs i formlösa plagg och som sällan förses med någon romantisk intrigtråd.

På finskt håll lyfte journalisterna Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas fram frågan i ett videoinlägg som fick stor spridning och i det finlandssvenska rummet skrev bland andra bloggaren Ellen Strömberg om fenomenet.

Men Insatiable då?

Så vilka tankar väcker den omtalade trailern mot denna bakgrund?

Tja, det är inte svårt att förstå att upplägget väcker anstöt, men frågan är om inte serieskaparna medvetet spelar med klichéer? Och då inte bara stereotypier förknippade med vikt utan även de som präglar high schoolskildringarna som genre.

Den transformation Patty genomgår känner vi igen från otaliga ungdomsskildringar som alla bygger på "den fula ankungen"-konceptet.

Hur många gånger har vi inte sett den finniga tonåringen med oklädsamma glasögon och tandställning förvandlas till balens drottning?

Insatiable-trailern hänvisar de facto explicit till klassikern The Breakfast Club (1985) när Patty konstaterar att hon med sin nya look är fri att välja vilken grupp hon vill tillhöra - de sportiga, de smarta eller prinsessorna?

Breakfast Club, ohjaus John Hughes.
Bildtext I The Breakfast Club var det den udda tjejen Allison (tredje från vänster, Ally Sheedy) som måste "göras om" för att killarna skulle se henne.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Tolkar man trailern rätt går Patty inte en ljuv framtid till mötes utan landar istället i ett hav av hat och hämndlystnad. Och då ligger det å andra sidan nära till hands att man kantrar över i en annan fördom: den att människor som kvalar in i kategorin smala & vackra är självcentrerade och elaka.

Bra med debatt

Oberoende av hur själva serien artar sig är det uppenbart att diskussionen kring fat shaming är viktig. Den behövs för att belysa underliggande attityder och tankemönster.

Och blir vi mer alerta kan vi kanske i framtiden slippa filmupplägg som America´s Sweetheart (där Julia Roberts rollgestalt väcker prinsens intresse först då hon gått ner i vikt) och Miss Congeniality (där Sandra Bullocks rollkaraktär hittar sig själv först då hon bejakar den kvinnlighet som kommer till utryck i skönhetstävlingarnas värld).

Riktigt där är vi inte ännu.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln