Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsministeriet slår ner ryska påståenden och hot – rättar faktafel i pressmeddelande

Från 2018
Uppdaterad 26.07.2018 19:07.
Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu.
Bildtext Försvarsministeriet skriver att Sergej Sjojgus påståenden innehåller en rad oklarheter och sakfel och att Finland fattar sina egna försvarspolitiska beslut.

Finska försvarsministeriet svarar på den ryska försvarsministern Sjojgus påståenden och hot. I ett pressmeddelande rättar ministeriet vad det kallar en rad faktafel och skriver att Finland inte håller på att dras med i någonting utan ”fattar sina egna försvarspolitiska beslut”.

Finska försvarsministeriet svarar på ryska påståenden om Finlands försvarspolitik, i ett pressmeddelande som publicerades på torsdag.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gick i tisdags till attack mot vad han kallade att Finland och Sverige håller på att dras in i försvarsalliansen Nato.

Fartyg av olika slag kan också ses till havs, som här på Erstan på torsdagen.
Bildtext Militärövningen Northern Coasts som ordnades år 2017 samlade både Nato-länder och Natos samarbetspartners.
Bild: Antti Valtola

Han kritiserade i ovanligt skarpa ordalag att Finland och Sverige har ökat sitt samarbete med Nato.

- Ett avtal länderna undertecknade med Nato i maj möjliggör ländernas fullständiga deltagande i militärövningar och ger dem tillgång till styrkor och spaningsutrustning. I gengäld har de givit Nato fullständig tillgång till sitt territorium, sina farvatten och sitt luftrum, sade Sjojgu.

- Jag betonar att de steg våra kolleger till väster har vidtagit leder till att den existerande säkerhetsordningen förstörs, sår misstroende och tvingar oss att vidta motåtgärder, sade Sjojgu.

Ryska soldater övar inför segerdagen 2016.
Bildtext Ryssland har satsat stort på att modernisera och förstora sin försvarsmakt under det senaste årtiondet. Bilden är från segerdagsparaden i Moskva.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

Sjojgu presenterade i samband med talet den ryska upptrappningen av landets militära förmåga i närheten av Finland och Sverige.

Över 70 nya förband har grundats samtidigt som över 2000 vapensystem har satts i bruk i de aktuella militärdistrikten.

Enligt Sjojgu är fler satsningar på kommande i militärdistrikten.

Försvarsministeriet: Felaktiga påståenden

Enligt försvarsministeriet verkar det inte finnas många påståenden som bottnar i fakta i Sjojgus tal.

Det avtal Sjojgu syftar på har inte slutits mellan Finland, Sverige och Nato utan mellan de två nordiska länderna och USA.

Det ger inte Finland tillgång till några Nato-styrkor, utan handlar enbart om underlättat samarbete då det gäller gemensamma militärövningar där Finland, Sverige och USA deltar.

- Avtalet ger inte Finland tillgång till Natos kommandostruktur och övningar som Sjojgu påstår, skriver ministeriet.

- Nato har inte heller fri tillgång till finska vatten eller vårt luftrum. Tillgång förutsätter fortfarande lov från rätt myndighet, alltså försvarsministeriet. Loven ges bara efter utredning och övervägande och avgörs från fall till fall.

Fattar sina egna beslut

Försvarsministeriet vill också rätta Sjojgu på en rad andra punkter.

- Det finns inget cyberoperationscenter som har upprättats med amerikansk finansiering i Helsingfors, utan det multinationella kunskapscentret för hybridförsvar som grundades 2017, skriver ministeriet.

Centret har inrättats av en rad europeiska länder och USA och samarbetar med både EU och Nato.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare uttryckt ryskt intresse för samarbete med centret Sjojgu nu kallade en del av Natos cyberoperation.

Sist men inte minst vill Försvarsministeriet göra det klart att Finland inte håller på att dras med i någon allians.

- Finlands ställning som ett militärt icke allierat land är helt klar och Finland fattar sina egna försvarspolitiska beslut, skriver ministeriet.

Diskussion om artikeln