Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sommarhettan får svamparna att lysa med sin frånvaro – svampplockare: ”Jag har aldrig upplevt en så här dålig svampsommar”

Från 2018
Svampplockaren Kurt Söderberg sitter mellan ett träd och en stor sten där han vanligtvis alltid brukar hitta kantareller. Nu syns inga svampar till.
Bildtext Bredvid den här stenen brukar svampfantasten Kurt Söderberg vanligtvis hitta kantareller men i sommar syns inga svampar till.

Vöråbon Kurt Söderberg, som har varit en aktiv svampplockare i närmare 50 år, beskriver sommarens svampsituation som mycket, mycket besvärlig. För att svamparna ska dyka upp krävs det nu rikligt med regn.

Den heta och regnfattiga sommaren kan ses som en stor besvikelse för alla svampfantaster.

– Vi har haft en torr sommar. Det är rekordvärme och det har bara regnat ställvis, så det är mycket illa ställt med svamptillgången för tillfället, säger Kurt Söderberg.

Söderberg, som beskriver sig själv som en svamptok, berättar att han i sommar ännu inte har hittat en enda svamp värd att plocka.

– Jag var ute och letade efter att det hade regnat, tänkte att det kanske hade dykt upp några kantareller, men hittade ingenting annat än någon borttorkad svamp.

Söderberg, som har plockat svamp sedan 1970, menar att han aldrig har upplevt en så här dålig svampsommar.

– Visst har det förut också funnits varma och torra perioder men då har det ändå också förekommit regnperioder.

Svamphoppet är inte förlorat

Trots att svampsituationen inte ser ljus ut för tillfället finns det ändå lite hopp inför sensommarens och höstens svamptillväxt. Hoppet stavas regn, rikliga mängder regn.

– Får vi regn kan vi räkna med att svamparna uppenbarar sig ett par veckor senare, förutspår Söderberg, men, fortsätter han, det behövs nog ganska mycket regn!

Söderberg vågar inte uttala sig om huruvida värmen har någon positiv inverkan på svampskörden. Svamparna har ändå, menar han, utan tvivel redan fått all den värme de behöver för att växa upp.

– Det finns ett gammalt ryskt talesätt om att en svamp sammanlagt behöver tusen grader värme för att växa – och det har vi nog redan haft, kanske rentav det dubbla.

Söderberg påminner ändå om att svampsäsongen är lång. Vädret hinner alltså ännu bli gynnsammare för svamptillväxten.

– Höstsvampar, till exempel trattkantareller, kan ju växa ända fram till julen om det är lämplig temperatur.