Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portugal till EM-final efter målkalas – gjorde fem mål under första halvtimmen

Från 2018
Uppdaterad 26.07.2018 20:56.
Portugals spelare poserar för kameran.
Bildtext Portugal är klart för final.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Portugal spelade ut Ukraina efter noter i semifinalen i U19-EM. João Filipe och Francisco Trincão blev tvåmålsskyttar då Portugal gick EM-final för andra året i rad. I finalen väntar Italien.

Portugal gick vidare till semifinal som tvåa i grupp A, där även Finland spelade, och ställdes därmed mot etta i den andra gruppen vilket lite överraskande var Ukraina.

Ukraina har gjort en stark turnering men i semifinalen var laget utspelat och chanslöst. Portugal avgjorde matchen med fem mål under den första halvtimmen.

Portugals ledningsmål kom redan i den andra minuten och mellan matchminut 19 och 30 var laget fruktansvärt effektivt. Under den tidsperioden hittade laget rätt fyra gånger.

João Filipe gjorde 2–0 efter en hörna i den 19:e minuten och två minuter senare rann han igenom det ukrainska försvaret och rullade in 3–0.

Francisco Trincão ville inte vara sämre. I den 28:e minuten prickade han in 4–0 och två minuter senare var han framme på en retur och petade in Portugals femte mål i matchen.

– Vi förväntade inte oss att göra så många mål i den första halvleken, vi trodde att det skulle bli en svår match. Att gå till final var den stora målsättningen för oss i turneringen, säger Filipe efter matchen.

Italien väntar i finalen

Resten av matchen blev sedan en transportsträcka. Ukraina hade inga chanser att vända underläget och Portugal spelade mer eller mindre bara av matchen.

Portugal får nu börja ladda för finalen på söndag där man kommer att möta Italien. Italien besegrade Frankrike med 2–0.

Italien avgjorde matchen med två mål i den första halvleken. Christian Capone gjorde 1–0 i den 27:e minuten och tre minuter senare fastställde Moise Kean slutresultatet till 2–0.

I matchen om femte plats och en biljett till U20-VM nästa år drog Norge det längre strået. Norge besegrade de regerande mästarna England med 3–0 i en match där samtliga norska mål gjordes under den sista kvarten.

Resultat:

Ukraina – Portugal 0–5

Italien – Frankrike 2–0

Norge – England 3–0

Diskussion om artikeln