Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullbokat inför superhelg i Vasa: "Såhär får det gärna fortsätta!"

Från 2018
Det europeiska mattorget ordnas i Vasa för tredje gången.
Bildtext Mycket liv och rörelse i stan då det europeiska mattorget Street Food Fiesta pågår.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

En unik julimånad pågår i Vasa, och det är inte bara värmeböljan som är exceptionell. Antalet stora evenemang som ordnas under ett par veckors tid är också rekordartat. Inför helgen finns knappt ett enda ledigt hotellrum kvar.

- Det har inte varit så fullbokat på hotellen i Vasa under en julimånad sedan bostadsmässan 2008, säger Susanne Gästgivars-Leppäaho som är vd för Hotel Vallonia.

Gästgivars-Leppäaho ansvarar även för verksamheten vid Hotel Astor och hon berättar att hon redan hunnit tacka sina anställda både en och två gånger.

- Utan bra personal vore det här omöjligt! Får vi en liknande juli månad nästa år är jag gärna bättre förberedd så att jag hinner anställa fler, nu jobbar vi nog alla jättehårt.

Hårt tryck under hela juli

Bokningstrycket har varit hårt vid stadens hotell under hela juli, bekräftar även hotelldirektör Ari-Pekka Soini vid Sokos Hotel Royal.

- Normalt brukar det vara många bokningar under Wasa Footballcup, men bli rätt stillsamt efter det. Nu har det bara fortsatt. Jag kan inte minnas en sådan här sommar sedan taxfree-eran, säger Soini.

Manic Street Preachers var huvudband på årets Wasa Open Air.
Bildtext Wasa Open Air, 2016 års upplaga. Om en vecka ordnas musikevenemanget igen.
Bild: Yle/Elin Willows

Enligt Soini har hotellen i Vasa under ett normalt år flest gäster under sådana vinterveckor då de stora företagen har många affärsresenärer på besök.

- Då kan det emellanåt vara nästan lika fullbokat som det är nu.

Från fotboll till musik för alla

Bland de stora evenemang som lockar besökare till Vasa just nu märks särskilt EM-slutspelet i fotboll för under 19-åringar, Musikfestspelen Korsholm och Vasa Festival som nu ordnas för tredje året. I år flyttar festivalen till Inre hamnen och blir två dagar lång, fredag-lördag.

Arrangören Tommi Mäki är nöjd redan nu.

- Vi har nog alla tiders sommar på gång i Vasa. Jag fick de sista lediga hotellrummen i Vasa till mina gäster, nu får man hänvisa till hotellen i Seinäjoki, säger Mäki.

Tommi Mäki utanför Kuntsi i Vasa.
Bildtext Tommi Mäki under bygget av den nya terassen i Inre hamnen.
Bild: Yle/Merja Siirilä

Mäki räknar med att man kommer att nå målet på 12 000 besökare för festivalen, där fokus ligger på musik och mat.

- Redan nu har vi sålt biljetter till över 8 000 besökare, och efterfrågan fortsätter. Vädret bidrar helt tydligt massor.

Enligt Mäki är det precis såhär en juli månad i Vasa borde se ut. Att också första helgen i augusti bjuder på ett stort evenemang, Wasa Open Air med Pet Shop Boys som huvudartist, ser Mäki som enbart positivt.

- Fortsätter vi såhär kunde Vasa bli en evenemangsstad som klarar sig också i nationell jämförelse.

"Normalt brukar här vara så tyst"

Ett stenkast från Vasa torg träffar Yle Österbotten Sophie Doktar och Trang Ngo. De två kompisarna njuter av stämningen i centrum, där det europeiska mattorget Street Food Fiesta pågår.

- Jag tycker det är härligt med liv och rörelse på stan, normalt brukar här vara så tyst, säger Trang Ngo.

- Nu ikväll blev jag riktigt överraskad över hur mycket folk det är på stan, säger Sophie Doktar.

Sophie Doktar och Trang Ngo njuter av sommar och sol i Vasa.
Bildtext Sophie Doktar och Trang Ngo njuter av sommar och sol i Vasa.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Tjejernas favoritsyssla under de senaste veckorna har varit att umgås med varandra och andra vänner, ofta på någon uteservering. Och så har det blivit många dagar på stranden.

- Hoppas det här håller i sig ännu, det är så härligt, säger Sophie Doktar.

Även hotell-vd:n Susanne Gästgivars-Leppäaho påpekar att hon framför allt är glad, trots att situationen kräver sina arbetstimmar.

- Vi har trevliga och glada hotellgäster, det är liv och rörelse i vår nejd, såhär får det gärna fortsätta!

Diskussion om artikeln