Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Närmare 30 grader varmt i operationssalarna i Mejlans - risken för infektioner ökar

Från 2018
Uppdaterad 27.07.2018 06:27.
Arkivibild från en operationssal.
Bild: domen.grogl@gmail.com

Mejlans tornsjukhus i Helsingfors tampas med hetta och hög luftfuktighet. Det kan öka infektionsrisken för patienterna och ställer stora krav på personalen.

I en del operationssalar och patientrum har temperaturen stigit till närmare 30 grader under de senaste dagarna. Samtidigt är luftfuktigheten mycket hög, vilket ses som ett ännu större problem.

I Mejlans tornsjukhus i Helsingfors utförs många av Finlands mest komplicerade och tidskrävande operationer, till exempel organtransplantationer och hjärt- och hjärnoperationer.

Anestesiöverläkaren Pertti Pere säger till Yles finska nyheter att sjukhuset nu noga följer med hur hettan och den höga luftfuktigheten påverkar patienterna.

- Vi är naturligtvis rädda för att kombinationen av att det är hett och så kallad rötmånad kan leda till att infektionsrisken efter operationer ökar, säger Pere.

Tungt för personalen

De varma och fuktiga förhållandena inne i sjukhuset är också besvärliga för läkarna och vårdpersonalen. Under en operation kan personalen vara tvungen att arbeta flera timmar i sträck i svettiga operationskläder.

Trots att det nu kan vara väldigt hett inne i operationssalen får personalen inte ta av sig operationskläderna, eftersom risken finns att de då kan svettas på patienten.

- Vi drar mössorna ner och ansiktsmaskerna upp så att det inte kan rinna svett på patienten ifall man svettas, säger Pere.

Sjukhuset har beställt in stora mängder vichy för att undvika att personalen drabbas av vätskebrist.

Viktigt att planera för liknande situationer

Hettan kan också vara skadlig för de sterila redskap som används under operationer. Sjukhuset har därför skaffat mobila kylsystem för förråd där känsliga redskap förvaras.

För några år sedan renoverades Mejlans tornsjukhus för omkring 100 miljoner euro.

Vid bild på Mejlans tornsjukhus.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

I samband med renoveringen installerades ett nytt luftkonditioneringssystem i delar av sjukhusbyggnaden. De delarna har klarat värmeböljan betydligt bättre.

- Jag hoppas att man i framtiden tar i beaktande att det kan bli vanligare med sådana här situationer i Finland när man planerar renoveringar, säger Pere.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Meilahden tornisairaalan leikkaussaleissa lähes 30 astetta lämmintä ja kosteaa – infektioiden lisääntymistä pelätään".

Diskussion om artikeln