Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sommarnöjen äter lätt upp barnfamiljers semesterbudget - en dag i nöjesparken kan kosta 150-200 euro

Från 2018
Uppdaterad 27.07.2018 12:48.
Heidi Bodö och hennes son besökte Tropiclandia i Vasa.
Bildtext Heidi Bodö och hennes son besöker Tropiclandia i Vasa för första gången på flera år.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Hotellövernattningar och inträdesbiljetter till nöjesparker slukar lätt en stor del av barnfamiljers semesterbudget. Vasabon Heidi Bodö med familj unnar sig ett par resor i sommar men är också mycket på stugan.

För barnfamiljen kan semestern lätt bli en dyr historia även om man semestrar i hemlandet. Besöker man till exempel en nöjespark kostar åkarmbanden för en fyrapersonersfamilj kring 150 euro.

Heidi Bodö från Vasa har kommit till vattenparken Tropiclandia med sin familj. Hit kostar inträdet 23 euro per person.

- Det är nog helt okej. Nog finns det dyrare platser också, tycker Bodö.

Några prisexempel - vad kostar det att se pandorna på Ähtäri Zoo eller besöka Muminvärlden?

Tallinn, Ekenäs och Umeå på programmet

I år har Heidi Bodö lite mindre semesterbudget är normalt eftersom hon är moderskapsledig. Men hon har försökt lägga undan pengar på förhand så att familjen ska kunna göra någon liten resa här och där.

- I början av sommaren var vi en sväng till Tallinn och Ekenäs och den här veckan blir det fotbollsturnering i Umeå.

Mest pengar på semestern går det till hotellövernattningar och bilresor, säger hon.

- Men annars njuter vi av livet på stugan och där behöver man inte spendera så mycket pengar.

Bodös tips för att hålla budgeten under kontroll på semestern är att höra sig för med kompisar eller familjemedlemmar som bor på andra orter om man får övernatta hos dem när man reser.

Power Park i Härmä.
Bildtext Power Park i Härmä
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Använd inte mer pengar än du tjänar

Det är viktigt att ha fötterna på jorden också under sommaren, säger Marika Niittykoski som är ledande ekonomi- och skuldrådgivare vid Vasa stad.

Ekonomi- och skuldrådgivare Marika Niittykoski i Vasa.
Bildtext Marika Niittykoski.
Bild: Yle/Anna Kurtén

- Man ska se till att det inte blir för mycket resande, festande eller shopping och att det inte blir för många restaurangbesök. Man ska inte använda mer pengar än man tjänar.

Enligt Nordeas undersökning är finländarnas semesterbudget den här sommaren 1 300 euro per hushåll eller cirka 65 euro per semesterdag.

Vi ser händerna av en man och en kvinna. På ett bord ligger en massa räkningar. Mannen håller i en penna och kvinnan en miniräknare.
Bild: Wavebreakmedia

- För vissa är det helt okej men för andra kan det vara för mycket, säger Marika Niittykoski.

- Det som är viktigt är att man inte tar konsumtionslån för att bekosta semestern utan att man använder egna pengar eller besparingar. Behöver man mera pengar är det möjligt att ansöka om amorteringsfritt på bostadslånet eller använda bonus man har samlat, eller kanske sälja något på loppis.

Ha veckans budget i plånboken för att ha bättre koll

Åker man på resa lönar det sig att jämföra priser på både färdmedel och övernattningar, påminner Niittykoski..

- Blir det billigare att ta tåget eller bilen? Och boka inte automatiskt ett hotellrum utan kolla om det blir billigare med till exempel Airbnb.

Top Camping i Vasa
Bildtext Att campa på semestern är ett förmånligt alternativ.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Under semestern kan man också göra så att man tar ut kontanter så att man har hela veckans budget i plånboken.

Då är det lättare att följa med hur mycket pengar man har än om man bara använder bank- eller kreditkortet, tipsar Niittykoski.

Det är förstås ändå klokt att se till att man inte har hela reskassan i plånboken på grund av stöldrisken.

Fyra ekonomiska fällor under semestern - vad säger ekonomi- och skuldrådgivaren?

1. Vi skulle egentligen inte ha råd med en semesterresa men nu fick vi lust med en sista minuten-resa till Grekland. Jag tänkte betala resan med kreditkort och betala av på den senare.

- Man borde alltid undvika resor på lån men om man har fast jobb och vet säkert att man kan betala det så varför inte. Men bättre skulle det vara att man sparar ihop pengarna först.

2. Mina vänner tjänar mycket mera än jag och vill göra en massa dyra aktiviteter på sommaren. Jag skulle inte riktigt ha råd att följa med men det är ju så tråkigt att sitta ensam hemma.

- Man borde aldrig jämföra sig med andra. Systern eller kusinen gör kanske en resa två gånger om året och grannarna har ny bil. Det viktigaste är ändå att din egen ekonomi är i skick. Och det är så värdefullt att ha trygghet i sin egen ekonomi. Det lönar sig att inte leva lyxigare än vad den egna ekonomin tillåter.

3. Barnen vill varje dag göra något som kostar mycket. De vill gå till nöjesparken och gå på andra dyra aktiviteter men vi har inte riktigt råd. Vad ska jag säga till barnen?

- Lyckligtvis finns det mycket sådant som är gratis eller inte kostar så mycket. Man kan gå till stranden, plocka bär eller ordna knytkalas. På museer kan man ofta gå gratis. Kanske barnen också kan använda lite av sina egna besparingar.

- Oftast är det möjligt att göra någonting speciellt på sommaren men barnen förstår nog väldigt bra om man inte har pengar.

4. Tonårsbarnen ber hela tiden om pengar för att kunna göra saker med sina kompisar. Hur ska jag hantera det?

- Om tonåringen skulle få något litet jobb skulle det vara jättebra. Man måste diskutera hur mycket pengar man har och så kan man göra en budget tillsammans med tonåringen.

Planera också ekonomin efter semestern

Det gäller också att komma ihåg att det finns en vardag efter semestern så att man inte använder slut på alla pengar under ledigheten.

En spargris står på ett hav av pengar.
Bild: Mostphotos

- Det skulle vara viktigt att spara en liten del. Även om man har små inkomster är det bra att försöka spara några tior varje månad så att man har en kassa för plötsliga överraskande utgifter, säger Marika Niittykoski.

Om semestern har gått överstyr när det gäller ekonomin, hur reder man upp det?

- Om summan inte är så stor kanske amorteringsfritt på bostadslånet kunde vara en lösning. Är problemet större är det bättre att kontakta skuldrådgivningen så snabbt som möjligt så att problemet inte växer. Det är jättevanligt att man tar nya lån för att betala gamla lån. Sen växer det väldigt snabbt.

Nu under sommaren är det lugnare på ekonomi-och skuldrådgivningen men när hösten kommer blir det mera bråttom. Är ärendet brådskande går det att få en tid i Vasa samma vecka eller följande vecka.

- Också ett telefonsamtal kan hjälpa jättemycket, säger Marika Niittykoski.