Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea återlämnar kvarlevorna efter amerikanska soldater - Donald Trump tackar Kim Jong-un

Från 2018
Uppdaterad 27.07.2018 08:55.
En soldat bär på kvarlevorna efter en soldat inför en honnörsvakt på flygbasen Osan, fredagen 27.7.
Bildtext En soldat bär på en låda med kvarlevor inför en honnörsvakt på flygbasen Osan, fredagen 27.7.
Bild: EPA-EFE/KIM HONG-JI / POOL

Nordkorea överlämnade idag kvarlevorna efter - vad som tros vara - 55 amerikanska soldater som dödades i Koreakriget i början av 1950-talet. USA:s president tackar Nordkoreas ledare på Twitter.

På fredagen landade ett amerikanskt militärt transportplan på den amerikanska flygbasen Osan i Sydkorea. Ombord fanns 55 lådor med kvarlevorna efter - vad som tros vara - amerikanska soldater.

Kvarlevorna hade hämtats i Wonsan, Nordkorea och återlämningen är en del av de överenskommelser som nåddes under toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i juli.

Nästa onsdag ska det hållas en formell ceremoni för att hedra soldaterna på flygbasen Osan. Därefter flygs kvarlevorna till Hawaii för att undersökas och identifieras.

USA:s president twittrade genast om överlämningen.

"Efter så många år, kommer det här att bli ett stort ögonblick för så många familjer. Tack till Kim Jong Un", skrev Trump.

"Dagens handlingar representerar ett viktigt första steg för att inleda återlämnandet av kvarlevor från Nordkorea och för att återuppta letandet i Nordkorea efter de uppskattningsvis 5 300 amerikaner som ännu inte kommit hem", heter det i ett uttalande från Vita huset.

Kvarlevorna efter cirka 5 300 USA-soldater tros finnas kvar i Nordkorea

Miljoner människor dödades i Koreakriget 1950-53. Av dem ungefär 36 000 amerikanska soldater.

7 700 amerikanska soldater som dödades i kriget saknas fortfarande. Kvarlevorna efter 5 300 av dem tros finnas kvar i Nordkorea.

Enligt nyhetsbyrån AP tros Nordkorea ha över 200 amerikanska kvarlevor i lager för närvarande. Det är kvarlevor som hittats i samband med åkerröjning och byggnadsarbeten. Största delen av de döda måste ännu lokaliseras och återfinnas i massgravar och på gamla slagfält.

Amerikanska soldater gör honnör för kvarlevorna på flygbasen Osan i Pyeongtaek, Sydkorea, 27.7.
Bildtext Amerikanska soldater gör honnör för kvarlevorna på flygbasen Osan i Pyeongtaek, Sydkorea, 27.7.
Bild: EPA-EFE/KIM HONG-JI / POOL

Mellan åren 1996 och 2005 genomförde amerikanska och nordkoreanska militärer 33 gemensamma operationer där man letade efter amerikanska kvarlevor. Man hittade kvarlevorna efter 229 amerikanska soldater.

Den senaste gången Nordkorea återlämnade kvarlevor till USA var år 2007.

Dagens återförande sammanfaller med 65-årsdagen av det vapenstillestånd som fick slut på striderna i Koreakriget.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un fick ett extatiskt mottagande av krigsveteraner på fredagen. Han besökte en militär begravningsplats i huvudstaden Pyongyang för att hedra årsdagen av stilleståndsavtalet.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un fick ett extatiskt mottagande av krigsveteraner på fredagen. Han besökte en militär begravningsplats i huvudstaden Pyongyang för att hedra årsdagen av stilleståndsavtalet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AP, Reuters

Scud- och Hawk-missiler spretar upp i luften framför minnesmärke över Koreakriget, Söul.

Nu kan amerikanerna få hem sina stupade - 65 år efter Koreakriget

Avtal om stupades kvarlevor mellan Trump och Kim Jong-Un.

Diskussion om artikeln