Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Diktatorfasoner och nepotism i Kambodja- söndagens val en illusion

Från 2018
Vattendragen fungerar som viktiga trafikleder. Sesan-floden flyter genom den stora provinsen Ratanakiri där det finns bara en belagd väg.
Bild: Björn Ådahl

En av världens långvarigaste ledare stramar nu ytterligare åt sitt grepp om makten. Premiärministern Hun Sen har styrt Kambodja sedan år 1985, och det är uppenbart att han ämnar fortsätta att göra det ett långt tag framöver.

Hun Sen har sett till att söndagens parlamentsval är en formalitet genom att låta upplösa det klart största oppositionspartiet CNRP.

Dess partichef Kem Sokha sitter i fängelse åtalad för landsförräderi, och flera andra oppositionsledare har gått i landsflykt.

De få oppositionspartierna som ställer upp i valet är små och svaga. Hun Sens styrande folkparti CPP väntas följaktligen vinna en jordskredsseger på söndag.

Kambodjanerna blir ständigt påminda om Hun Sens förträfflighet. Hans parti har betydligt större resurser än alla övriga partier sammanlagt.
Bildtext Kambodjanerna blir ständigt påminda om Hun Sens förträfflighet. Hans parti har betydligt större resurser än alla övriga partier sammanlagt.
Bild: Björn Ådahl

Kritiker tystas, tvivelaktiga Facebookfans

Den 65-åriga Hun Sen förmodas ha befarat att CNRP skulle utgå som segrare ifall han inte oskadliggjorde partiet.

CNRP hade troligen vunnit det förra valet år 2013 ifall CPP inte hade gjort sig skyldigt till grovt valfusk.

Hun Sen har för säkerhets skull också tystat massmedier som har ställt sig kritiska till honom.

I fjol lades flera tidningar ned, bland dem den ansedda Cambodia Daily, och i maj övertogs den sista obundna tidningen, The Phnom Penh Post, av en affärsman som har goda relationer till premiärministern.

Samtidigt har Hun Sen gjort sig till den dominerande kambodjanska politikern på Facebook. Oppositionen anklagar honom för att genom tvivelaktiga metoder ha skaffat sig nästan tio miljoner Facebookfans.

Positiv ekonomi, dyster verklighet

Ineffektiva protester, USA ny måltavla

Både EU och USA har framfört kraftfulla protester mot Hun Sens allt mer auktoritära metoder.

Efter att CNRP upplöstes backade EU och USA också sitt löfte om att delta i finansieringen av valet.

Hun Sens reaktion har varit trotsig.

Förr var Kambodja beroende av det ekonomiska stöd som landet fick av väst, men nu anser sig Hun Sen ha råd att sätta hårt mot hårt i synnerhet när det gäller USA.

- Jag uppmanar USA att avbryta allt utvecklingssamarbete med Kambodja. Det skulle inte skada mig utan bara opatriotiska kambodjaner som främjar USA:s intressen, konstaterade Hun Sen i ett tal.

Barn bär ved på den kambodjanska landsbygden.
Bildtext Nästan alla barn är nuförtiden inskrivna i en skola. I avlägsna byar är det ändå vanligt att de stannar hemma för att hjälpa familjen att överleva.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Kina tar över, pålitlig anförvant

Hun Sen har också betonat att Kambodja nuförtiden får betydligt mer stöd av Kina än av västländerna.

I fjol stod kineserna för mer än hälften av alla utländska investeringar. De harockså förpliktat sig att bygga nya vägar, broar och annan infrastruktur för mer än 1,5 miljarder euro under de kommande åren.

Till skillnad från västländerna ställer Kina inte några politiska villkor för sitt ekonomiska bistånd. Kineserna förutsätter däremot att de som får stöd tar Kinas intressen i beaktande i internationella sammanhang.

Hun Sen har flera gånger visat att Kina kan lita på honom. Kambodja har bland annat ställt sig på Kinas sida i de pågående territoriella tvisterna i Sydkinesiska havet.

Det här huset på den kambodjanska landsbygden inhyser 12 personer.
Bildtext Många kambodjaner lever fortfarande i eländiga förhållanden. Den här boningen inhyser tolv personer.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Slående nepotism, dynasti i sikte

Hun Sen har också gjort sig av med alla tänkbara rivaler inom det styrande partiet.

Han har samtidigt skaffat sig full kontroll över armén och polisen bland annat genom att nyligen utnämna sin svärson till biträdande polischef.

Polischefen är för sin del gift med Hun Sens systerdotter medan Huns Sens äldsta son, Hun Manet, fungerar som biträdande befälhavare för armén. Mycket riktigt beskylls Hun Sen för nepotism.

Observatörer har länge misstänkt att Hun Sens mål är att se till att sonen Hun Manet blir hans efterträdare. En ny dynasti skulle på så sätt skapas i Kambodja.

Kina satsar nu stort på att bygga nya vägar och broar i Kambodja. Det kinesiska inflytandet blir allt mer påfallande.
Bildtext Kina satsar nu stort på att bygga nya vägar och broar i Kambodja. Det kinesiska inflytandet blir allt mer påfallande.
Bild: Björn Ådahl