Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo växer som filmstad – barnfilm är årets femte inspelning

Från 2018
Jaakko Saariluoma och Johanna af Schultén under inspelningen.
Bildtext Jaakko Saariluoma och Johanna af Schultén förbereder sig för inspelningen. Olga Ritvanen som spelar Glada och Celina Fallström som spelar Ada står vända mot kameran.
Bild: Yle/Linus Hoffman

En drömstad, säger regissören som gläds över många härliga miljöer och lokaler i Åbo. En gammal verkstad utanför staden gjorde scenografen överlycklig.

I Åbo pågår ännu en filminspelning, redan den femte i år. Den här gången är det barnfilmen Ada, Glada och sömnklockan (Onneli, Anneli ja nukutuskello) som lockat filmproducenten Zodiak Finland till staden.

De tre första Ada och Glada-filmerna spelades in i Lovisa som har gjort filmerna till en upplevelse för turister. Det går att ladda ner en karta över inspelningsplatserna och man lockas att se hur staden Kattmynta ser ut i verkligheten.

– Här i den fjärde filmen reser Ada och Glada från Kattmynta till Vappusniemi, så vi behövde byta omgivning. Västra Finlands Filmkommission tipsade om miljöerna i Åbotrakten. Då vi i vintras tittade på Åbo blev vi snabbt övertygade, berättar filmproducenten Sari Lempiäinen.

Ger jobb för många

På onsdagen var det filminspelning på en trähusgård på Biskopsgatan i Åbo. Till en början var man mest nyfiken på inspelningarna, men ju längre dagen gick hade allt fler invånare på gården anmält sig som statister.

– Varje film som spelas in i Åbotrakten ger mycket arbete för människor. Det finns 28 personer härifrån som är anställda av produktionsteamet. Filmen spelas in i fyra kommuner och det finns ett stort antal statister från nio kommuner, berättar filmkommissionären Teija Raninen.

Inspelning pågår.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Filmen handlar om Ada och Glada som ska ta hand om Tingelstinas och Tangelstinas tankspridda uppfinnarbror Vekotiitus, som hotar att bli vräkt.

– Budskapet är att det alltid är möjligt att ändra något som är på tok, hos sig själv, i samhället eller i miljön. Det är ett sådant budskap som är viktigt att berätta för unga, förklarar regissören Saara Cantell.

Samtidigt är handlingen också förlagd i en drömvärld.

– Flickorna tittar in i sina egna och andras drömmar. Utan att avslöja alltför mycket, så är en tanke att man lär sig av sina drömmar och så kan man ta dem till det verkliga livet.

Vår scenograf blev överlycklig över verkstaden. Enligt henne var det den finaste miljön hon någonsin sett för en film.

― Saara Cantell, regissör

Är Åbo en drömstad?

– Just nu är det, skrattar Cantell. Jag tar ställning bara till våra inspelningar, men just nu för oss är det en drömstad. Vi har hittat alldeles härliga lokaler och härliga miljöer här, så vi är mycket nöjda.

Filmen har sedan midsommar spelats in bland annat på Kurala bybacke och i Korvensuu elektricitets- och verkstadsmuseum i Virmo.

– Vår scenograf blev överlycklig över verkstaden. Enligt henne var det den finaste miljön hon någonsin sett för en film. Inget behövde rättas till, säger Lempiäinen.

Det enda lite negativa är att det har varit så varmt.

– Man märker att det går på en lite annan energinivå. Man är ju glad att det inte är någon actionfilm där man ska hålla på och göra stora, långa stridsscener och koreografier, säger skådespelaren Johanna af Schultén som spelar fru Rosina i filmen.

Sömnklockan.
Bildtext Sömnklockan.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Premiär ännu i år

Huvudpersonerna Celina Fallström (Glada) och Olga Ritvanen (Ada) säger att de har trivts i Åbo trots hettan.

– Jag har alltid varit ett stort fan av Ada och Glada, så det är lätt att leva sig in i rollen, säger Fallström.

– Jag har alltid tyckt att jag liknar Ada, så jag hoppades jättemycket att jag skulle få rollen, säger Ritvanen.

Ännu återstår en vecka av filminspelningar. De sker ute i en spetsvilla vid Kuva på Runsala.

Filmen har premiär julen 2018. Den baserar sig på författaren Marjatta Kurenniemis bok med samma namn. Den var den fjärde och sista boken i serien om Ada och Glada.

Diskussion om artikeln