Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jönssonligan gör comeback – nya filmen spelas delvis in i Helsingfors

Från 2018
Uppdaterad 29.07.2018 18:09.
Varning för Jönssonligan
Bildtext Älskad serie. Störst var Jönssonligan på 1980-talet då det kom fem filmer. 1990-talet gav oss två stycken och under 2000-talet har det blivit ytterligare två.

Det är en utmaning att värma upp gamla koncept, men med Tomas Alfredson som regissör och bland andra Henrik ”Solsidan-Ove” Dorsin på rollistan väcker nya Jönssonligan automatiskt intresse. Stort intresse.

Sickan, Vanheden och Dynamit-Harry – du har väl inte glömt dem? Tjuvligan som med varierande framgång lyste upp bioduken med den ena kuppen efter den andra genom hela 1980-talet.

Den svenska filmserien hade en dansk förlaga i Olsen-banden (första filmen kom 1968, sista 1981) och gick omedelbart hem hos den breda publiken. Med åren har den uppnått något av en kultstatus.

I de två första filmerna spelade finlandssvenske Nils Brandt ligans tredje man Rocky, men från och med Jönssonligan får guldfeber 1986 fick Björn Gustavssons Dynamit-Harry överta rollen som den tredje musketören.

Varför så populär?

Det måste ha varit något med det tidiga 1980-talet som gjorde jordmånen extra bördig för harmlös familjeunderhållning byggd på färgstarka karaktärer, miljömässigt hög igenkänningsfaktor och situationskomik.

1980 hade Lasse Åbergs Sällskapsresan blivit en enorm framgång och året därpå var det dags för både Göta kanal, eller vem drog ut proppen? och Varning för Jönssonligan.

Alla dessa filmer kunde med gott samvete titulera sig familjeunderhållning med stort F.

En varieté Jönssonligan filmer
Bildtext Sammanlagt har det gjorts nio Jönssonliganfilmer och fyra med Lilla Jönssonligan.

Intressant nog fungerar de gamla Jönssonfilmerna fortfarande på sina egna villkor – fläkten från en svunnen tid innebär en nostalgitripp för en äldre publik, medan en yngre kan uppfatta den som exotisk.

Likaså kan man anta att den totala bristen på cynism känns tilltalande i en tid där varje barnfilm levererar utspädd vuxenaction i högt tempo.

När Melodifestivalvinnaren Benjamin Ingrosso och skådespelaren Mia Skäringer våren 2018 sitter hos Skavlan och berättar hur de bägge älskat att imitera Ulf Brunnbergs Vanheden blir det uppenbart att seriens lyskraft tjusat även en publik som inte var med 1981.

Benjamin Ingrosso är född 1997.

Ny omgång med namntung lista

Så vad kan vi vänta oss av den nya filmen? Tillsvidare är det omöjligt att få loss närmare information om själva intrigen, men via den finlandssvenske filmklipparen/regissören/producenten Jan-Olof Svarvar får vi veta att en del av handlingen är förlagd till Helsingfors. Det är Svarvars bolag Olof Film Ab som håller i trådarna för den del av inspelningen som är förlagd till Finland.

Om inte informationen om att Jönssonligan landstiger i Helsingfors räcker för att väcka intresse kan man tillägga att många stora namn dyker upp på rollistan. Gösta Ekmans gamla roll som Sickan axlas denna gång av Henrik Dorsin som vunnit publikens hjärta som Ove i Solsidan.

Solsidan
Bildtext Tjenare mannen! Ove vinkar glatt till publiken.
Bild: Morgan Norman

Solsidan-kopplingen återkommer även bakom kulisserna där vi hittar Felix Herngrens produktionsbolag FLX som på tv-sidan gett oss bland annat nämnda serie.

Och som för att sätta in ytterligare en stöt hos tv-publiken har Birgitta Anderssons gamla roll som Doris gått till Hedda Stiernstedt - välbekant från succéserien Vår tid är nu.

Karaktären Nina i dramaserien Vår tid är nu.
Bildtext Nya Doris. Här en bild av Hedda Stiernstedt som Nina i tv-serien Vår tid är nu.

Hollywoodnamn regisserar

Den nya Jönssonfilmen är det andra försöket på senare tid att uppdatera det gamla konceptet, Jönssonligan – Den perfekta stöten hade premiär 2015.

Det kanske allra mest iögonenfallande denna andra gång är - vid sidan av Finlandskopplingen - det faktum att Tomas Alfredson antagit uppdraget som regissör.

Alfredson som blev ett stort namn i och med framgången med Låt den rätte komma in (2008) har de senaste åren jobbat med internationella satsningar som Tinker, Taylor, Soldier, Spy och The Snowman.

Och visst är det fantasieggande att fundera över vad det är som fått honom intresserad – ett starkt manus, ett exceptionellt bra team?

Det är ju lite som om Klaus Härö plötsligt skulle göra nästa Napapiirin sankarit. Eller Renny Harlin Onneli och Anneli.

Vilket onekligen också skulle väcka intresse.

Artikeln har uppdaterats med uppgiften om att det är Jan-Olof Svarvar som stått för informationen om att en del av handlingen i den nya filmen är förlagd till Finland.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln