Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hanséns sommarställe ett paradis för den rastlöse: "Vi är inga solstolsdyrkare"

Från 2018
Pati Hansén hugger ved vid sin sommarstuga.
Bildtext Att hugga ved är en passion för Pati Hansén, som kallar det för sitt kall på ön.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Vedhuggning, wakeboarding och till och med kulstötning – vid familjen Hanséns sommarstuga i Sundom är det full rulle hela dagarna. Det finns ett smörgåsbord för den rastlöse, säger Pati Hansén.

För en del är skärgården och sommarstugan synonymt med vila och att kanske ligga på bryggan och läsa en bok. Vid Hanséns sommarställe är det däremot aktivitet som är ledordet.

Sommarstället delas av Sven-Erik ”Benny” Hansén och hans fyra söner med familjer.

Där finns bland annat fyra stugor, ett större garage, ett utekök, flera terrasser, en fotbollsplan, en beachvolleyplan och till och med en kulstötningsring.

- Vi är inga så kallade solstolsdyrkare någon av oss, vare sig vår far eller hans söner, berättar Pati Hansén, en av bröderna.

Kodda vid Hanséns villa i Sundom.
Bildtext Kodda vid Hanséns villa i Sundom.
Bild: YLE/Magnus Hansén

"Alla fyra bröder är tävlingsmänniskor"

Ifall det inte är ett nytt byggprojekt på gång håller sig familjerna aktiva genom att åka wakeboard, spela fotboll, fiska, löpträna eller spela kodda. Hansén säger att rastlösheten alltid funnits i familjen.

- Min pappa kommer från Nedervetil och där brukar man kalla dem som jobbar mycket för ”gårrarbeitare”, och han är en sådan. Han är 75 år och väldigt aktiv fortfarande. Så lite drivna av honom har vi alltid hållit på.

- Sen är vi alla fyra bröder tävlingsmänniskor, så det har varit krig sen vi växte upp och det är det fortfarande.

Sven-Erik "Benny", Elias, Lova och Pati Hansén.
Bildtext Sven-Erik "Benny", Elias, Lova och Pati Hansén.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Tre av bröderna Hansén bor i Sverige och en i Vasa. Pati Hansén, som bor i Göteborg, säger att han är lika rastlös hemma, men att han kanske triggas lite extra när han träffar sina bröder på sommarstället.

- Det roliga är ju att umgås med sina fina bröder och när dessutom fruarna och kusinerna kommer bra överens vill man att det ska vara kul och då får man hitta på grejer.

- Hemma jobbar man ju och då behöver man vila lite på kvällen, men här är det nog fullt ös.

Snart stopp på byggandet

Sommarstället skaffade de år 2000 och sedan dess har hammaren varit i flitig användning för att bygga stugor och terrasser. Men nu säger Hansén, något lättad, att det börjar bli ett slut på byggandet.

- Just nu byggs det ingenting. I vintras kom det ett garage som finns vid ingången och det kommer väl att komma någon glasveranda ännu, men sen är det stopp.

Utekök.
Bildtext Uteköket är praktiskt när det är så varmt inne i stugorna den här sommaren, säger Hansén.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Hansén påpekar att allt som byggs även ska underhållas och att man måste tänka på det när man bygger. Nu säger han att det börjar vara perfekt vid deras sommarställe.

- Nu är det optimerat för att vi ska kunna vara här tillsammans och ha livsutrymme. Det finns ett smörgåsbord för den rastlöse. Så vi är jättenöjda med hur det är nu.

På sommarstället kan de vara som mest 20 personer på plats och bland dem finns även de som gillar att ta det lugnt och läsa en bok.

- Barnen älskar det, men någon av fruarna kan bli trötta på oss ibland, säger Hansén som berättar att hans fru, i motsats till honom själv, kan ligga och ta det lugnt och läsa en bok.

Blir det protester?

- Nog blir det lite protester ibland. Samtidigt kan min fru ändå se vad som gör mig glad och jag vet vad som gör henne glad och så har vi lite olika tempon. Men när vi körde kodda på fotbollsplan, var vi hela gänget, vuxna, barn och även frun.

Fiskespön, beachvolleyplan och kulstötningsring.
Bildtext Fiske, beachvolley och till och med kulstötning är några av de aktiviteter Hanséns brukar sysselsätta sig med.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Skäriliv – två frågor

Vilket är ditt bästa skäriminne?

- Mina absolut starkaste minnen är någon kväll när det varit bleke, alltså helt stilla på vattnet och vi har hoppat i båten, åkt in till stan, tagit iland och ätit något tillsammans. Det är riktigt fina minnen när man kryssar genom skärgården in till stan och sedan tillbaka.

Vad betyder skärinostalgi för dig?

- Jag är en nostalgisk typ och skärinostalgi är för mig är när man på hösten, kanske i oktober, börjar sakna sommarstugan och går genom bilder på mobiltelefonen. Man kanske lägger ut några bilder på sociala medier och så bara längtar man tillbaka till nästa sommar.

Artikeln är en del av Yle Österbottens sommarserie Skäriliv. Det blir åtta avsnitt med olika perspektiv på stugliv som sänds live på onsdagar kl 9.30-10 fram till 15 augusti.

Skäriliv: Pati Hansén i Sundom om att vara aktiv på skären

13:06

Diskussion om artikeln