Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Linda-Marie Nilsson: Självhat är mycket skadligare för hälsan än en viss kroppsform eller extrakilon

Från 2018
Linda-Marie Nilsson
Bild: Lina Eidenberg Adamo

En varm sommardag i slutet av juli 2012 laddar Linda-Marie Nilsson upp en bikinibild av sig själv på Facebook och den bilden kommer att förändra hennes liv.

Detta kommer i sin tur att leda att Linda-Marie kan vara med och hjälpa andra förändra sina liv. Egentligen är det inte något speciellt med bilden, det är bara en glad, ung tjej som står i sin rödvita bikini och njuter av det fina vädret. Själv tror Linda-Marie att det var i kombination med bildtexten som bilden fick så stort genomslag. Hon hade skrivit. Jaja, kan alla med platta magar lägga ut sina strandbilder så kan jag det också.

Meningen var inte att nedvärdera folk med platta magar, utan ett sätt att själv våga visa sig och ta plats oberoende om magen är lite eller stor. I en ideal värld skulle ingen höja på ögonen åt detta, i en ideal värld skulle det vara självklart att vem som helst får existera i världen oberoende av kroppsstorlek, men så är det inte.

Kroppsaktivister får dagligen fortfarande höra att de är äckliga och att det är farligt att vara fet.

En kvinna i bikini på stranden.
Bildtext Här är bilden som startade allt. Linda-Marie Nilsson var 19-år på bilden.
Bild: Privat

En tjock person kan vara precis lika hälsosam som en smal person

Det är knappast någon kroppsaktivist som tror att det är hälsosamt att vara väldigt fet. För många är fetman inte heller självvald och huvudbudskapet som åtminstone Linda står för är att självhat är mycket skadligare för hälsan än en stor kropp.

– Man kan inte se hur en människa mår inuti genom att titta på den utanpå. Det finns så otroligt många andra aspekter av hälsa som dessa personer sällan är lika intresserade av att fokusera på. För min del att jag t ex knappt dricker alkohol, aldrig tagit droger, inte röker, inte längre jojobantar.

– Jag har också valt att säga upp mig från jobb som gjort mig stressad och utmattad, jag har bra relationer och rutiner i mitt liv och mår väldigt bra i mig själv. En tjock person kan vara precis lika hälsosam som en smal person, precis som en smal person kan vara precis lika ohälsosam som en tjock person. Vi är alla olika och därför kan vi aldrig döma någon efter utsidan, säger Linda-Marie.

Inte säga elaka saker till sig själv

Bikinibilden ledde till hundratals intervjuer och tidningsuppslag runt om i världen och nu har Nilsson också get ut en bok med namnet Så lärde jag mig att älska min kropp.

– För mig innebär att älska sin kropp mer än att "älska den". Det innebär att jag accepterar och respekterar mig själv, att jag behandlar mig själv som jag behandlar andra människor jag älskar och att jag vet att den är värd precis lika mycket som alla andras.

– I min bok beskriver jag massor av knep på hur man ska göra för att försöka hitta den kärleken till sig själv, men ett tankeknep man kan börja med direkt är att behandla sig själv och prata till sig själv som man gör till andra man älskar. Jag skulle ju aldrig säga så elaka saker till min mamma, pappa, bror eller sambo som jag gjort till mig själv genom livet, så varje gång jag börjar tänka en negativ tanke om mig själv i dag så tänker jag att jag ska säga exakt samma elaka sak till någon av dem och då känns det ju fruktansvärt. Så då säger jag det inte till mig själv heller.

Hur skall man göra för att inte känna sig dålig för att man kanske gått upp några kilon under semestern?

– Väg dig inte! Det är väl det bästa rådet. Inga siffror på en våg säger någonting om hur du mår. Fokusera istället på hur roligt du har haft, tänk på de fina stunderna och kom ihåg att du har precis samma människovärde som före semestern.

Många har kunnat notera att hårda dieter sällan ger långvarig viktminskning så hur skall man göra för att stå emot bantningsimpulserna som kan komma när media är fulla med tips på dieter?

– Det är svårt och en kamp varje dag. En sak jag har gjort är att försöka byta ut de delarna av media som jag kan, nämligen sociala medier. Avfölj konton som uppdaterar om viktresor, dieter och liknande och följ istället kroppsaktivister som peppar dig att känna att du duger som du är.

Vad tänker du själv om du vaknar någon morgon och plötsligt märker att du har hemska tankar om din kropp?

– Jag vaknar faktiskt aldrig upp med sådana tankar längre. Ibland kan det komma någon sådan tanke under dagen, om man fått elaka kommentarer eller kanske besökt en klädbutik med alldeles för små storlekar i sitt utbud, men då försöker jag alltid påminna mig själv om att det inte är mig det är fel på, utan samhället.

Linda-Marie Nilsson
Bild: Lina Eidenberg Adamo

Linda-Marie Nilsson är aktiv på sociala medier med #allastorlekarärvackra och hennes kroppspositiva instragramkonto heter @lindamariie
Andra svenska kroppsaktivister är bland annat @stinawollter och @sarasongbird

Dela gärna med dig av andra kroppsaktivister som du tycker är värda att följa.

Diskussion om artikeln