Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Släck cigaretten ordentligt i torkan - en glödande fimp kan snabbt antända marken

Från 2018
en cigarettfimp liggande på gräsmatta
Bildtext Använd en askkopp i naturen, menar brandsynsinspektör Aatu Isotalo.
Bild: Yle/ Axel Brink

Cigarettfimpar kan till och med vara vanligare än lägereldar som orsak bakom en markbrand. Trots att cigaretterna är självslocknande så slocknar de för långsamt, säger brandskyddsingenjör.

Brandsynsingenjören Aatu Isotalo på Österbottens räddningsverk råder alla rökare att vara noggranna med vad de gör med sina fimpar i torkan.

- Det är så torrt att risken är stor att det börjar brinna, säger Aatu Isotalo.

Isotalo rekommenderar att man fimpar i en askkopp - också ute i naturen. Det är svårt att säga hur snabbt en fimp kan få fyr på floran.

- Om någon röker och kastar fimpen kan det ta en stund före något händer. Det kan hända att rökaren inte hinner se något om den lämnar platsen, säger Isotalo.

aatu isotalo står i räddningsverkets garage. han bär arbetskläder och i bakgrunden figurerar en rad av brandbilar.
Bildtext Aatu Isotalo
Bild: Yle/ Axel Brink

Cigaretter kan vara vanligare än lägereldar

Sedan första maj har Egentliga Finlands räddningsverk haft 275 markbränder på sitt bord. I 33 av dem antar man att tobak är den bakomliggande orsaken, vilket innebär 12 procent

På Helsingfors räddningsverks område har man sedan maj haft 174 markbränder, varav 32 av dem antas ha fått sin start på grund av tobak.

På Österbottens räddningsverks område har man i år handskats med 79 markbränder. Också där antar man att tobaken står bakom runt 12 procent av markbränderna.

Det bör poängteras att det handlar om antaganden. I samband med varje fall gör man en rapport, där man också skriver in en potentiell orsak. Om man ändå räknar antaganden, så verkar boven i dramat i fler fall vara tobak än lägereldar, åtminstone i Österbotten.

De självslocknande cigaretterna är en liten hjälp

Sedan 2010 har cigaretterna som sålts i Finland varit självslocknande. De slocknar alltså av sig själva efter en tid men den tiden är för lång menar Aatu Isotalo.

- En markbrand kan börja snabbt, så jag tror inte att det är särskilt hjälpsamt nu. Naturligtvis är det bra att de slocknar själva om man tänker på byggnadsbränder.

Pipa brände ner Vasa?

Den tredje augusti har det gått 166 år sedan Vasa brann ner.

Enligt ryktet ska branden ha startat av att en person somnade med pipan brinnande i en hög av hö.

- Om vi spekulerar så kunde det väl hända i äldre trähusstadsdelar där husen står nära varandra. Vi kan inte säga att det är omöjligt i gamla städer, säger Isotalo.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln