Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stig in hos grannen - Karis Suomen Paris inspirerar och lockar nya invånare till regionen

Från 2018
En bild på människor som står i ett rum. En av väggarna består av stockar och på ett bord står rosa blommor i en vas.
Bildtext Arrangörerna räknade till ungefär 2 000 besökare förra året. Det kan ha varit fler eftersom alla inte skrev sina namn i gästböckerna, säger arrangören Mathias Lundström.
Bild: Pia Santonen / Yle

Under veckoslutet öppnar ungefär 60 hushåll sina hem i Billnäs och Karis. Via evenemanget Karis Suomen Paris kan besökarna inspireras av husägarnas inredning - eller förälska sig i den natursköna men urbana miljön.

Letar du efter ett nytt hem, inredningstips eller kanske du bara är nyfiken på hur grannen bor? Då kan du under veckoslutet styra kosan mot Karis och Billnäs.

Evenemanget Karis Suomen Paris ordnas för andra året i rad. Förra året ordnades det under en dag men i år är evenemanget större. På lördag (4.8) står Karis i centrum och på söndag (5.8) är det Billnäs tur.

- Vi har försökt lyssna till fjolårets besökare. Om vi ska tolka något konstruktiv så tyckte folk att det var för många objekt på en dag, säger Mathias Lundström som är en av drygt 10 arrangörer.

Evenemanget fick positiv feedback och därför fick arrangörerna mersmak.

En man med grå t-skjorta och glasögon. Mannen är gråhårig och i bakgrunden syns en trappa och grön bakgrund.
Bildtext Arrangören Mathias Lundström öppnar dörren till sitt eget hem under Karis Suomen Paris-veckoslutet.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Bland årets objekt finns hem som var med förra året och sådana som är nya för i år. Merparten är privata objekt, det vill säga privatpersoner som öppnar sina hem för besökare. Det finns också en del offentliga byggnader och somliga är försäljningsobjekt.

Besökarna kan välja och vraka mellan 55-60 hus.

Billnäs bruk hoppas dra besökare

Lundström hoppas att söndagens hem får många besökare.

- På söndag i Billnäs öppnas bruket, inte i sin helhet men vissa utvalda delar. Där väntar vi nog oss en ganska stor publiktillströmning.

Billnäs bruk.
Bildtext Billnäs bruk öppnar igen efter många svängar.
Bild: Yle/Marica Hildén

Förra året besökte ungefär 2 000 personer evenemanget. Den uppskattning gör man baserat på de namn som fanns i gästböcker i de olika husen. Besökarna var både ortsbor och sådana som kommit till Karis från andra städer, säger Lundström.

Evenemanget är gratis och finansieras med stipendiepengar. De betalar bland annat den buss som kör till de objekt som ligger lite på utsidan av Karis och Billnäs.

Marknadsför Karis och Billnäs

Evenemanget kan inspirera människor som är nyfikna på orten att flytta till regionen. Mathias Lundström är en av dem som flyttat tillbaka till hemorten efter att ha bott och studerat både utomlands och i större städer.

- När jag själv fick barn och de närmade sig skolåldern så började jag fundera. Vill man bo i en stor metropol där allt är anonymt och stort och skrämmande eller vill man bo där ungarna kan ta cykeln eller skidorna till skolan?

Valet var enkelt och familjen packade flyttlasten och flyttade tillbaka.

- Sen om man tänker på bostads- eller huspriserna så är de i en helt annan kategori här i Västnyland och Raseborg än i Åbo eller Helsingfors. Med samma summa som man får ett egnahemshus här får man kanske en etta där, skrattar han.

- Här är det också nära till skolor, nära till tåg. Allt är nära, säger han.

Har ni fått några nya Karisbor efter förra årets Karis Suomen Paris?

- Jag hoppas det. Ett hus såldes och det var ju lite kommers kring några andra också, säger han.

Ett rött gammalt tegelhus. I förgrunden syns äppelblom och en gräsmatta med en bänk och ett bord.
Bildtext Ett av husen som öppnar sina dörrar är det här tegelhuset från 1899. Huset ligger i Billnäs på Bagarvägen 2.
Bild: Karis Suomen Paris

Karis Suomen Paris kan vara ett sätt för invånare att marknadsföra sin egen stad eller kommun. Lundström tycker det är bra att beslutsfattarna, tjänstemännen och invånarna hjälps åt.

- Det ska inte bara skötas på privat initiativ eller i stadens regi. Det borde vara en symbios.

Staden har ansvar för att planlägga nya bostadsområden. Han tycker också att det är viktigt att staden tänker långsiktigt med hur området ska utvecklas så att småstadsidyllen finns kvar fastän invånarna ökar.

- Inte skulle vi ordna sådant här om vi inte skulle trivas här, säger han.

Arrangören har bara goda erfarenheter av att samarbeta med Raseborg.

Vem är en Karisbo?

Mathias Lundström definierar sig som en Karisbo. Han tror att evenemang kan hjälpa till att bygga en Karisboidentitet.

- Raseborg till trots så pratar man om Ekenäs, Karis och Pojo fastän vi är en stor helhet. Jag att alla mår bättre av en frisk gnutta knutpatriotism. Jag är stolt över att vara Karisbo.

Lundström har arbetat utomlands men säger att han ändå aldrig slutade vara Karisbo.

- Nu är det svårt att köra över järnvägsbron. Men förr när man kom hit och körde över den så kändes det alltid som att komma hem - fastän hemmet egentligen fanns någon annanstans.

Han hoppas och tror att sådana här evenemang kan knyta samman speciellt yngre generationer. De vill att det ska komma lite nya människor hit och hända lite mer i staden, säger Lundström.

Ostrukturerad bygemenskap

Lundström tycker att ett bra exempel på Karis byanda är projektet Eurydike. Där hjälptes frivilliga åt med att restaurera fontänen framför gamla stadshuset i Karis.

- Det är där som potentialen finns bland företagare och invånare att "hej kavla upp ärmarna och ställ upp på talko". Förbättra själv och förstärk den lokala känslan och hemkänslan, säger han.

En bild på en fontän. I bakgrunden syns människor och fontänen är omgiven av gräs och buskar. I fontänen finns en staty.
Bildtext Många Karisbor deltog i arbetet med att restaurera Eurydikes fontän i centrum av Karis.
Bild: Tiina Grönroos/Yle

Lundström upplever inte att finns en tydligt organiserad bygemenskap i Karis utan olika grupper ordnar olika evenemang i staden och det finns en del eldsjälar.

- Den är inte hemskt synlig utan som ett otydligt moln som omfamnar både området och människorna, förklarar han.

Är det en "alla känner alla" gemenskap?

- Nog är det lite så. Men en del är av den åsikten att det är jättedåligt att alla känner alla. Jag tycker att det är en del av tryggheten, speciellt när barnen är små.

Lundström skulle inte byta ut Karis mot att bo i en anonym storstad.

Nyinflyttade ordnar Karisjippot

Ungefär tio personer hjälps åt med att arrangera Karis Suomen Paris. De flesta som ordnar evenemanget är nyinflyttade.

- Det kan hända att jag kommer ihåg fel men jag tror att jag är den enda ursprungliga Karisbon, säger han.

Är Karis en stad som är lätt att göra till sin egen?

- Det tror jag absolut. Självklart så beror det också på din personlighet. Om du tycker och tänker eller nöjer dig med att öppna och stänga dörren till ditt hus.

hus vid väg
Bildtext I Billnäs är naturen närvarande och många hus ligger omgivna av ett grönt landskap.
Bild: Monica Slotte/Yle

Han understryker ändå att det ligger mycket arbete i kulisserna och att arrangörerna gör allt på frivillig basis.

- Vi gör det för att vi är stolta Karisbor. Det är inget att skämmas över att man kommer från Karis, tvärtom, här finns allt från Sisu till BK-46.

He é bäter i Teinala?

Lundström tror att evenemanget också kunde fungera för andra städer och byar.

- Varför skulle det inte kunna fungera för Ekenäs del. Kanske inte med samma slogan men samma koncept. Varför skulle det inte fungera i Fiskars, Pojo, Snappertuna? Men under annan rubrik, säger Lundström.

Många byar har egna slogans eller temanamn som kunde fungera.

- Det skulle vara fantastiskt att ha en vecka där hela regionen skulle aktivera sig. På måndag och tisdag skulle det ordnas någonstans och onsdag och torsdag någon annanstans. Då skulle vi få ett riktigt ordentligt evenemang.

Diskussion om artikeln