Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU använde färggranna bildkort i mötet med Trump – ”Det måste vara väldigt simpelt”

Från 2018
Uppdaterad 29.07.2018 11:00.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker
Bildtext Jean-Claude Juncker tvingades använda sig av enkla medel för att förklara global handelspolitik till Donald Trump, berättar WSJ.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Enligt the Wall Street Journal använde Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker färggranna bildkort för att förklara global handelspolitik för USA:s president Donald Trump.

The Wall Street Journal berättar att Juncker hade ett dussin färggranna kort med sig till mötet med Trump på onsdagen.

Informationen på korten ska ha varit förenklad och kortfattad. Detta eftersom Trump är känd för att inte gilla längre texter med mycket information.

Det fanns högst ett samtalsämne per kort, till exempel ett kort som handlade om bilhandel och ett om regelverken kring läkemedel. Samtidigt fick det finnas högst tre olika siffror per kort.

– Vi visste att det här inte skulle vara en akademisk föreläsning. Det måste vara väldigt simpelt, berättade en ledande EU-tjänsteman för WSJ.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump.
Bildtext Enligt Trump var mötet med Juncker en lyckad dag.

”En stor dag för frihandeln”

Handelskriget mellan USA och EU var på väg att ytterligare trappas upp, men läget verkar nu ha lugnat ner sig efter mötet. Enligt preliminära uppgifter har EU gått med på att importera mer amerikanska sojabönor och flytande naturgas.

Både Juncker och Trump uppgav att USA och EU nu ska arbeta för att sänka tullar och subventioner för industrivaror - utom bilar - till noll.

Ensidig information

För ett år sedan rapporterade nyhetsbyrån Reuters om att Trump föredrar att ta emot sin information på papper. Textmängden får inte överskrida en sida. Informationen får också gärna innehålla visuella element, till exempel kartor, grafer och fotografier.

Tjänstemän från statens säkerhetsråd inkluderar strategiskt Trumps namn i rapporter så ofta som möjligt, eftersom Trump fortsätter att läsa om han nämns i texten.

Diskussion om artikeln