Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sandra Eriksson sekunder från EM-gränsen på 1500 meter: "Allt fungerade inte som det ska"

Från 2018
Uppdaterad 28.07.2018 21:00.
Sandra Eriksson, Kalevaspelen 2016.
Bildtext Sandra Eriksson.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det blev ingen EM-biljett för IK Falkens Sandra Eriksson på lördagen i Lapinlahti. Efter två misslyckade försök på 3000 meter hinder försökte sig Eriksson på att fixa gränsen på sidogrenen 1500 meter – men blev drygt tre sekunder ifrån en biljett till Berlin.

Problemen började strax innan Kalevaspelen. I Jyväskylä vågade hon inte springa så som hon borde. I svenska Karlstad var kroppen inte samarbetsvillig.

På lördagen skulle Sandra Eriksson istället klara gränsen på 1500 meter. Men det ville sig inte.

Resultatet: 4.15,32 – drygt tre sekunder från EM-gränsen.

– Knapp, men klar marginal. Hennes bästa lopp på flera veckor. Men jag tror det gick för fort i början i dag. Det handlar inte om mer än några sekunder, men det kan ha varit avgörande i dag, analyserar referent Leif Lampenius.

"Kroppen var lite bättre"

Det var vitryskan Volha Nemogay som stod för farthållningen i loppet. Det första varvet var tio sekunder snabbare än de två följande.

Men Eriksson själv säger att det helt som i Sverige var kroppen som sade nej.

– Kroppen var lite bättre i dag, men jag kände redan i går att det ändå inte är så som det ska vara, summerar Eriksson själv efter loppet.

Årsbästa, men ingen EM-gräns för Sandblom

I damernas höjdtävling såg Linda Sandblom ut att ha hittat formen. Efter att ha klarat 178 med det tredje och sista försöket kom säsongens bästa resultat redan med det första hoppet: 181.

Högre än så kom ändå inte Hangöhopparen. Resultatet räckte till för en fjärdeplats i tävlingen.

Segern gick emellertid till Ella Junnila, som hoppade med en tejpad vrist. Både Junnila och den främsta utmanaren, ukrainskan Oksana Okuneva, rev ut sig på 190. Junnila tog ändå segern med idel lyckade försök före den avgörande höjden.

– Vristen är helt i skick. Det gör inte ont längre när jag hoppar, intygar Junnila efter tävlingen.

Inget sällskap för Bäck eller Helander

För herrarnas del var det närmast i längd eller spjut som publiken hoppades på EM-gränsöverskridande prestationer. Några sådana bjöd GP-tävlingen i Lapinlahti dessvärre inte på.

I längd gav Henri Väyrynen sitt allt men blev ändå knappt 20 centimeter från EM-gränsen med sitt årsbästa 778. Kristian Pulli stannade i sin tur på 769.

Spjuttävlingen blev i sin tur en asiatisk show. Indiern Neeraj Chopra vann tävlingen med 85,69 före Taiwan-duon Cheng Chao-Tsun och Huang Shih-Feng med 82,52 respektive 78,74.

Bästa finländare var Lassi Etelätalo vars 76,67 räckte till för en fjärde plats.

Samtliga resultat hittas här.

Diskussion om artikeln