Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda Barnen: Migrantbarn säljer sex för att ta sig över gränsen mellan Italien och Frankrike

Från 2018
En grupp migranter försöker ta sig över gränsne mellan Italien och Frankrike sommaren 2017.
Bildtext En grupp migranter försöker ta sig över gränsen mellan Italien och Frankrike sommaren 2017.
Bild: EPA/CHIARA

Migrantbarn prostituerar sig i utbyte mot skjuts över gränsen mellan Italien och Frankrike, skriver Rädda Barnen Italien i en rapport som tidningen The Guardian har tagit del av.

Det handlar framförallt om den italienska gränsstaden Ventimiglia, som ligger vid Medelhavskusten i närheten av Monaco och Nice.

I juni slog välgörenhetsorganisationen Oxfam larm om att den franska polisen skickar tillbaka migrantbarn som har tagit sig över gränsen från Ventimiglia, trots att det är emot både EU:s och Frankrikes lagar.

Chaufförer tar mellan 50 och 150 euro för att köra barnen över gränsen. Rädda Barnens italienska avdelning säger sig ha bevis för många fall där barn och minderåriga har sålt sex för att ha råd att betala för skjutsen.

Största delen av dem är flickor från länderna söder om Saharaöknen i Afrika.

- Det handlar om unga och särskilt utsatta flickor som tillhör den osynliga ström av ensamkommande, minderåriga migranter som befinner sig vid gränsen i norra Italien. De vill återförenas med släktingar eller bekanta i andra europeiska länder men saknar lagliga alternativ, skriver Raffaela Milano från Rädda Barnen i rapporten.

Många av barnen säljer också sex i utbyte mot mat och husrum.

Situationen vid gränsen i Ventimiglia förvärrades för flyktingarna efter att ett provisoriskt flyktingläger i staden revs i april. Enligt Oxfam hade åtminstone 4 000 migrantbarn då korsat gränsen från Ventimiglia sedan hösten 2017.

Rädda Barnen skriver i rapporten att barn och unga också exploateras i andra delar av Italien, till exempel i Rom och på ön Sardinien.