Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Suveräna Tänak omöjlig att stoppa i Jyväskylä – Latvala förlorade täta sekundstriden men kom ändå upp på pallen

Från 2018
Uppdaterad 29.07.2018 15:06.
Ott Tänak är rallyförare.
Bildtext Ott Tänak gjorde vad han ville på de finska vägarna.
Bild: Vesa P�pp�nen / AOP

Jari-Matti Latvala gjorde allt vad han kunde för att slå Mads Östberg för andraplatsen i finska rallyt men förblev ett par sekunder bakom norrmannen. Bägge förarna fick fira på pallen med den suveräna segraren Ott Tänak.

Då Ott Tänak gjorde precis vad han ville hela veckoslutet var den största frågan om Latvala skulle lyckas pressa sig förbi Mads Österberg på den sista specialsträckan.

Latvalas flyt räckte inte till för det, han tappade några tiondelar och kom till slut trea ynka 2,8 sekunder bakom Östberg.

Tänaks segermarginal var hela 32,7 sekunder och för första gången sedan Markko Märtins seger 2003 var det en estnisk förare som drog det längsta strået i Jyväskylä.

Stark slutspurt av Latvala

Tidigare under veckoslutet var Latvala över 20 sekunder bakom Östberg. Under de sista specialsträckorna inledde Latvala ändå en slutspurt och skalade bort sekunder i lovande takt.

– Det gjorde vi väldigt bra. Jag hade i sexan (sjätte växeln) nästan hela vägen, sade Latvala till Yles rallyradio efter den nästsista specialsträckan, där han åter hyvlat bort några sekunder av Östbergs försprång. Inför sista sträckan var skillnaden 2,5 sekunder.

– Det där var helt otroligt gjort av Latvala. Jag trodde att jag körde bra. Han var ännu bättre. På nästa specialsträcka kan jag bara se till att jag inte förlorar med 2,5 sekunder, konstaterade Östberg, som lyckades försvara andraplatsen till slut.

Jari-Matti Latvala i farten.
Bildtext Latvala var urstark på söndagen.
Bild: Vesa P�pp�nen / AOP

Suninen lagspelare – Lappis lopp katastrof

Teemu Suninen lydde stallorder och lät Sébastien Ogier passera honom för femte plats. Suninen tog avsiktligt på sig ett tjugosekundersstraff som gav Ogier ett bättre läge att knappa in ytterligare på Thierry Neuvilles 27-poängsledning i sammandraget.

Efter Jyväskylärallyt leder Neuville som kom nia med 21 poäng ner till Ogier, som var femma i Finland.

Fjolårssegraren Esapekka Lappi fick ett mindre muntert slut på sitt veckoslut då han åkte ut med några enstaka specialsträckor kvar.

– Jag kom in för fort i kurvan, det var för smalt. Det lyckades inte med femman som jag trodde, sade Lappi.

Rovanperä körde upp sig efter oturen

Kalle Rovanperä var på väg mot en överlägsen seger i WRC2-klassen innan stötdämparen på hans bil sade upp kontraktet på lördagen. I dag körde han upp sig och var som bäst bara två sekunder långsammare än Andreas Mikkelsen som körde en WRC-bil.

Eerik Pietarinen vann WRC2-klassen med över en minut ner till Jari Huttunen. Rovanperä kom i mål bara 1,9 sekunder efter trean Gus Greensmith, som han hade slagit med hela 11,4 sekunder på den 11,74 kilometer långa nästsista specialsträckan.

Se WRC:s webbplats för statistikdetaljer.

Resultat, 23/23 specialsträckor

1. Tänak 2.35.18,1
2. Östberg +32,7
3. Latvala +35,5
4. Paddon +1.35,6
5. Ogier +2.15,0
6. Suninen +2.19,2

11. Pietarinen +10.00,3
12. Huttunen +11.07,1
13. Greensmith +12.35,2
14. Rovanperä +12.37,1

Sammandrag

1. Thierry Neuville, Hyundai 153 poäng
2. Sébastien Ogier, Ford 132
3. Ott Tänak, Toyota 107
4. Esapekka Lappi, Toyota 70
5. Dani Sordo, Hyundai 60
6. Andreas Mikkelsen, Hyundai 57
7. Jari-Matti Latvala, Toyota 55

Nästa rally körs i Tyskland om tre veckor.

Diskussion om artikeln