Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska OS- och VM-guldmedaljören Vibeke Skofterud, 38, död – polisen misstänker vattenskoterolycka

Från 2018
Vibeke Skofterud.
Bildtext Vibeke Skofterud.
Bild: Fehim Demir / EPA / All Over Press

Den norska längdåkningsstorheten Vibeke Skofterud är död. Enligt norsk media misstänker polisen att Skofterud ska ha omkommit i en vattenskoterolycka. Skofterud blev 38 år gammal.

Skofterud anmäldes saknad under natten till söndag och på morgonen hittade polisen norskan död i sydöstra Norge.

– Kvinnan är identifierad och det är den 38 år gamle Vibeke Skofterud som är den omkomna. Familjen är underrättad. Det var en vattenskoter vid ön, vilket tyder på att det här var en vattenskoterolycka, säger polischefen Sveinung Alsaker till VG.

Enligt norsk media ska Skofterud ha lagt ut videor på sociala medier så sent som på lördagskvällen där hon med en väninna åker vattenskoter.

"En fantastisk längdåkare"

Från och med början av 2000-talet och fram till 2015 var Skofterud ett bekant ansikte i det norska skidlandslaget. OS 2010 var hon med i stafettlaget som vann OS-guld för Norge.

Skofterud vann också VM-guld i stafett år 2005 och 2011. Efter idrottskarriären sadlade Skofterud om och har bland annat jobbat som skidåkningsexpert för norsk tv.

Tidigare i år ryktades Skofterud vara aktuell för att ta över som tränare för det norska damlandslaget.

– Vibeke var en fantastisk längdåkare med väldigt god teknik. Hon var alltid på gott humör och spred glädje runt omkring sig, säger NRK:s skidexpert Jann Post.