Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Familjen Smart flydde upp i bergen när Robert Mugabes män tog deras jordbruk ifrån dem – men nu tänker de ändå rösta på hans gamla parti

Från 2018
Än så länge kan farmen odla bara potatis. Tobak kommer de inte att odla igen, eftersom det skulle bli för dyrt att köpa nya maskiner för det.
Bild: Fredrik Lerneryd

När Zimbabwe går till val i dag är ekonomin den stora valfrågan. Zimbabwe kallades förr för Afrikas kornbod, men Robert Mugabes jordreform för kring 20 år sedan gjorde att jordbrukssektorn kollapsade. En del vita jordbrukare har nu fått återvända till sina jordbruk.

Det är vinter i Zimbabwe. Allt är torrt och morgnarna är isande kalla. På Lesbury farm några timmar utanför huvudstaden Harare tar arbetarna upp potatis. Det är det enda familjen Smart hittills har kunnat odla. Förr växte här också bland annat tobak och majs. Men allt var förstört när de kom tillbaka i februari.

– Det såg mycket värre ut då än nu, och det kändes förstås hemskt. Men det hjälpte att vi var tillbaka här, alla var väldigt glada över det och arbetarna kunde också återvända, säger den 72-årige jordbrukaren Robert Smart.

Darryn och Robert Smart står framför Roberts fars gamla Dodge-traktor från 40-talet. Kulhålen i fönsterrutan är ändå från förra sommaren.
Bildtext Darryn och Robert Smart står framför Roberts fars gamla Dodge-traktor från 40-talet. Kulhålen i fönsterrutan är ändå från förra sommaren.
Bild: Fredrik Lerneryd

Det var förra sommaren som beväpnade män stormade jordbruket, och familjen och de 300 arbetarna flydde upp i bergen.

Nu får de börja om helt från början. Farmen fungerar som en liten by – här finns skola, butik och en hälsoklinik planeras också så fort man kommer på fötter.

Gav upp nästan hela sin mark

Robert Smarts pappa flyttade till den dåvarande brittiska kolonin Sydrhodesia på 1930-talet och grundade jordbruket mitt ut i vildmarken. Om nätterna stryker hyenor kring gården, och också leoparder tittar fram nu och då.

Robert Smart säger att vem som än vinner valet, så kommer det att bli bättre i Zimbabwe. Men att Mnangagwa var den som gav dem farmen tillbaka har de inte glömt.
Bildtext Robert Smart säger att vem som än vinner valet, så kommer det att bli bättre i Zimbabwe. Men att Mnangagwa var den som gav dem farmen tillbaka har de inte glömt.
Bild: Fredrik Lerneryd

För kring 20 år sedan ville Robert Mugabe omdistribuera marken, och speciellt vita zimbabwiers jordbruk drabbades, eftersom de var de största.

Då fick familjen Smart stanna på sin farm, men de tvingades ge upp nästan 90 procent av sina 8 000 hektar mark.

– Vi gjorde det gärna, eftersom det talades mycket om att 4 000 jordbrukare innehade stora delar av jordbruksmarken. Vi förstod varför det gjordes, men det gjordes på fel sätt, säger Robert Smart.

Också i Sydafrika planeras som bäst en jordreform där regeringen planerar att ta mark utan kompensering.

Alla har rätt till land och de som vill bruka jorden ska få göra det

Darryn Smart

Robert Smarts son Darryn hoppas att Sydafrika inte gör samma misstag som Zimbabwe. Flera vita jordbrukare har rånmördats i landet under de senaste åren.

– Alla har rätt till land och de som vill bruka jorden ska få göra det. Men ta inte mark som odlas produktivt och ge det till någon som inte vet hur man driver ett jordbruk, säger han.

Arbetslöshet på 90 procent

Precis som sin pappa och sina två sönder är 40-årige Darryn född på gården. I hans ficka knastrar plötsligt en walkie talkie.

– Jag vill tala med pappa, hörs en ljus röst. Mobilsignalen är dålig så här långt ute i ödemarken, och familjen använder främst radiotelefoner för att kommunicera.

Darryn talar snabbt med sin son och lovar komma upp till huvudbyggnaden snart.

Darin Smarts schäfer Alaska följer honom hack i häl vart han än går. Darryn har vuxit upp på farmen och säger att trots att jordbrukarlivet är hårt är det allt han känner till - han kan inte tänka sig något annat liv.
Bildtext Darin Smarts schäfer Alaska följer honom hack i häl vart han än går. Darryn har vuxit upp på farmen och säger att trots att jordbrukarlivet är hårt är det allt han känner till - han kan inte tänka sig något annat liv.
Bild: Fredrik Lerneryd

Lesbury farm liknar närmast ett brittiskt jordbruksmuseum. Alla moderna maskiner plundrades för ett år sedan, och nu har familjen egentligen ingenting. Bara 30 av de 300 arbetarna har kunnat få sina jobb tillbaka.

– Allt vi jobbat för sedan min farfar kom hit på 30-talet förstördes för ett år sedan. Nu behöver vi investeringar för att komma på fötter igen.

Och det behöver också hela Zimbabwe. Ekonomin är i botten och landet har ingen egen valuta. Arbetslösheten ligger på över 90 procent.

Lesbury farm ligger tre timmar utanför huvudstaden Harare, men här är man som i en annan tid.
Bildtext Lesbury farm ligger tre timmar utanför huvudstaden Harare, men här är man som i en annan tid.
Bild: Fredrik Lerneryd

Här på farmen litar familjen Smart nu på Emmerson Mnangagwa, trots att han representerar Mugabes parti Zanu PF. Också flera av arbetarna på gården stöder Mugabes gamla parti Zanu PF.

Crylife Mandidzidva har bott hela sitt liv på farmen, och det är allt han känner till.

– Herr Smart hjälpte oss alla, han byggde skolan, kliniken och vägarna. Vi är väldigt glada över vad herr Mnangagwa gjorde för oss då vi fick tillbaka gården. Så på måndag lägger vi äggen i hans korg.

Crylife Mandidzidva står i sin blåa arbetaroverall och övervakar sina underordnades arbete. Han känner en tacksamhetsskuld till farmen, där han vuxit upp och fått sin utbildning, precis som hans föräldrar före det.
Bildtext Crylife Mandidzidva står i sin blåa arbetaroverall och övervakar sina underordnades arbete. Han känner en tacksamhetsskuld till farmen, där han vuxit upp och fått sin utbildning, precis som hans föräldrar före det.
Bild: Fredrik Lerneryd

Men Trymore Rauzhi, som också tillbringat hela sitt liv på gården, håller inte med.

– Vi behöver förändring. Vi har haft Zanu PF i 37, 38 år nu, jag kommer att rösta på oppositionens Nelson Chamisa, säger han.

Diskussion om artikeln