Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad hände egentligen då Donald Trump träffade utgivaren för New York Times?

Från 2018
Uppdaterad 30.07.2018 10:09.
USA:s president begav sig på fredagen till New Jersey där han ska tillbringa veckoslutet.
Bildtext Donald Trump har upprepade gånger skyllt på att medierna ger en falskbild av honom och hans framgångar som president.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Efter ett möte i Vita huset mellan New York Times utgivare Arthur Gregg Sulzberger och president Donald Trump den 20 juli har männen och institutionerna de representerar hamnat i något av ett ordkrig.

Frågan gäller vad som egentligen sades under mötet.

Det är inte precis en hemlighet att USA:s president förhåller sig negativt till medier som dagstidningarna New York Times och Washington Post och tv-kanalen CNN.

Donald Trump har på Twitter meddelat att han diskuterat med Sulzberger om medier och ”fake news”, så kallade falska nyheter.

- Vi talade mycket om falska nyheter som medierna publicerar och hur "fake news" har gett upphov till uttrycket "folkets fiender". Sorgligt! skrev Trump.

Enligt Trump har New York Times och andra medier lagt människoliv i fara på grund av sin ”falska rapportering”.

New York Times svarar

Två timmar efter att Donald Trump hade skickat iväg sitt Twittermeddelande, svarade Sulzberger och kommunikationsavdelningen för New York Times.

- Jag sade direkt till presidenten att jag tycker att hans språk inte bara splittrar utan att det är direkt farligt. Jag sade att även om uttrycket "fake news" är både osant och direkt skadligt, så är jag långt mer oroad över att han benämner journalister som "folkets fiender", säger Sulzberger.

- Jag varnade för att detta uppeldande språk bidrar till fler hot mot journalister och att det kommer att leda till våld, säger Sulzberger.

Trump svarade Sulzberger med en rad tweets.

Trump påstår på Twitter bland annat att The New York Times rapporterar negativt om honom, även när han gör positiva framsteg.

Trump kallar medierna ofosterländska.

Vita huset har inte publicerat en officiell kommentar om mötet men har bekräftat att det har ägt rum.

New York Times chefredaktör A.G. Sulzberger.
Bildtext New York Times-chefen A.G Sulzberger
Bild: AFP / Lehtikuva

Sulzbergers varning om våld mot journalister kommer bara några veckor efter att fem personer sköts till döds på en tidningsredaktion i Maryland.

Trump hotar med stängning

Samtidigt lär Trump vara redo att stänga ner hela den federala förvaltningen om inte demokraterna går med på att ge sitt stöd till presidentens gränspolitik.

I en tweet har Trump krävt bland annat att mer pengar ska sättas på projektet att bygga en mur på gränsen mellan USA och Mexiko.

Tidigare har Trump hållit fast vid att det är Mexiko som ska stå för notan.

Politikerna ska komma fram till en budgetöverenskommelse senast i september eller så följer en nedläggning av den federala statens förvaltning.

Det är i sig inte alldeles ovanligt i USA, där hotet om ”government shutdown” utgör ett politiskt slagträ.

I år har redan två stängningar utspelat sig på grund av att politikerna inte nått en överenskommelse om budgetfrågor, vilket talar sitt tydliga språk om det ytterst polariserade läget i amerikansk politik för tillfället.

Den första stängningen i vintras varade i några dagar medan den andra pågick i endast några timmar.

Diskussion om artikeln