Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ivriga invånare gick till valurnorna i Zimbabwe - oppositionen anklagar det regerande partiet för att ha skapat oordning

Från 2018
Uppdaterad 31.07.2018 13:47.
Oppositionen anser att de långa valköerna avsiktligt orsakats av det styrande partiet.
Bildtext Oppositionen anser att de långa valköerna avsiktligt orsakats av det styrande partiet.

På måndag har Zimbabwe röstat i presidentval för första gången efter att den tidigare ledaren Robert Mugabe tvingades avgå i fjol.

Mugabe styrde landet i 37 år. Hans efterträdare Emmerson Mnangagwa hade lovat fria val men oppositionen hade redan innan valet uttryckt misstankar om valfusk.

Oppositionskandidaten Nelson Chamisa har redan utropat sig till segrare i valet på twitter. Rösträkningen pågår fortfarande och det slutliga resultatet väntas stå klart om fyra eller fem dagar.

Trots misstankarna förlöpte valdagen utan de väntade våldsamheterna. Stämningen uppges ha varit munter. Vallokalerna besöktes flitigt av medborgarna och på flera ställen bildades långa köer.

Enligt EU:s valobservatörer förlöpte det hela smidigt och utan större incidenter. De påpekar ändå att oordningen ledde till flera timmar långa köer.

- På vissa ställen fungerade köerna bra men på andra var det hela oorganiserat vilket ledde till att människor blev arga och gick iväg, säger huvudobservatör Elmar Brok.

Han uppger att de inte vet om det rörde sig om ett sammanträffande eller dålig planering.

Landets sittande president Emmerson Mnangagwa röstar.
Bildtext Landets sittande president Emmerson Mnangagwa röstar.

Kritik från oppositionen

Oppositionen skyller oordningen på det styrande partiet och hävdar att de på flit skapat den.

Enligt Brok var det i huvudsak unga kvinnor som gav upp och gick sin väg.

Unga personer utgör en stor del av stödet för oppositionens huvudsakliga kandidat Nelson Chamisa.

- Jag har lagt min röst på Chamisa. Jag tror han kan komma med en ny politik som gynnar oss unga. Zimbabwe behöver nu en total förändring, sade Hararebon Leeward Saina till Reuters.

Köerna bildades främst i städerna där oppositionen har större stöd. På måndag uppgav Chamisa att förseningarna vid vallokalerna var ett försök att påverka hans stöd.

Landets andra förhandsfavorit är kandidaten Emmerson Mnangagwa som har suttit som president sedan Mugabes avgång i november.

Mugabe avgick i november efter hård press från arméns sida. Mugabe röstade själv i huvudstaden Harare. Han har tidigare uppgett sig vara bitter på sitt tidigare parti Zanu-PF och anklagar dem för statskupp. Därför har han sagt att han röstar på motståndaren Chamisan.

Resultaten kommer att offentliggöras inom fem dagar.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln