Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Expert: Osannolikt att vi ser en ny Talvivaarakatastrof i Heinävesi

Från 2018
Gruvan i Talvivaara sett högt uppifrån. Det ryker från dammiga vägar.
Bildtext Gruvan i Talvivaara. I Heinävesi är man oroliga för att ett gruvprojekt i staden ska sluta som det i Talvivaara i Sotkamo.
Bild: Talvivaara

Yles A-studio diskuterade kritiken mot gruvplanerna i Heinävesi i södra Savolax på måndagskvällen. Gruvbranschens vd säger att olyckan i Talvivaara spökar för de beslutsfattare som redan uttalat sig kritiskt, innan konkreta planer och beslut finns.

Det var i slutet av juni som nyheten slog ner som en blixt i östra Finland. Fennoscandian Resources, ett nordiskt bolag med brittiska ägare, vill bygga en gruva i Heinävesi för att bryta grafit.

Savolaxarna firade inte, precis. Den ekonomiska, ekologiska och PR-mässiga katastrofen i Talvivaara lever friskt kvar i minnet – delvis på grund av att skandalen fortsättningsvis pågår, fem år efter att utsläppen först upptäcktes.

Folk är mest oroliga för vad som händer med Saimen om en gruvolycka sker i området.

Kerman kanava Heinävedellä.
Bildtext Heinävesi.
Bild: Jani Saikko / Yle

Bland annat riksdagsledamot Kaj Turunen (Saml) och Europaparlamentariker Pekka Sarvamaa (Saml) har uttryckt motstånd mot gruvplanerna i Heinävesi. Sarvamaa uppmanade invånarna i trakten att "stå upp mot" globala aktörer.

Men problemen i Talvivaara kanske inte var så stora som vi tror. Alternativt, och den linje som Finlands Naturskyddsförbunds expert Otto Bruun valde i Yles A-studio på måndagen, var Talvivaara en osannolik händelse, som knappast kommer att ske i Heinävesi.

- Talvivaara var ett betydande olycksfall. I hela världen har det hänt några tiotal gånger, säger Bruun.

Gruvbranschen representerades i studion av Kaivosteollisuus vd Pekka Suomela, som tycker att Finland och branschen har lärt sig så mycket av fadäserna i Talvivaara att det inte längre kommer på fråga att en ny gruvkatastrof skulle inträffa.

- Miljölovens krav har blivit mer detaljerade då det kommer till det ökända sulfatet, men också på andra punkter, säger Suomela.

I Talvivaara misslyckades gruvan med att uppfylla de krav som ställdes på sulfatnivåerna. Som värst var värdena 90 gånger större än tillåtet.

Många gruvor har nog mycket att göra för att identifiera miljörisker och förebyggande av miljöförstöring

Otto Bruun tar ändå avstånd från att gruvorna nu skulle vara helt säkra, bara för att man kollar närmare på sulfatvärden. Visst har vi lärt oss, menar Bruun, men inte tillräckligt.

- Många gruvor har nog mycket att göra för att identifiera miljörisker och förebyggande av miljöförstöring, säger Bruun.

Brittiskt moderbolag i Heinävesi

Fennoscandian Resources, som alltså är bolaget som alltså planerar en grafitgruva i Heinävesi, ägs i sin tur av brittiska Beowulf Mining. I april inledde Beowulf Mining och Åbo Akademi ett samarbete kring just grafit.

Pekka Suomela påpekade tidigare i veckan i en intervju med STT att bara för att man nu utreder grafithalten i Heinävesi betyder det inte att det blir en gruva. Enligt honom blir var tusende planerad gruva av.

Gruvdiskussion i Yles A-studio
Bild: Yle

Diskussion om artikeln