Nordkorea utvecklar nya långdistansmissiler - "Trump har det bakvänt"
Nordkorea ser ut att utveckla nya långdistansmissiler, trots att det har lovat att upphöra med missil- och kärnvapentest.
Det uppger både amerikanska spionkällor och oberoende experter efter att ha analyserat nya satellitbilder.
Missilerna som utvecklas i en anläggning i Sanumdong nära Pyongyang, kan nå det nordamerikanska fastlandet, enligt medier i USA som citerar anonyma underrättelsekällor.
Satellitbilder tyder på att missilerna utvecklas i en stor anläggning i Sanumdong, trots att president Donald Trump många gånger har hävdat att Nordkorea inte längre utgör något militärt hot mot USA.
Anläggningen i utkanterna av Pyongyang har enligt USA, redan utvecklat Nordkoreas moderna ballistiska interkontinentala missiler av typen Hwasong-15, som i princip kan nå den amerikanska östkusten, inklusive Washington.
Oberoende experter håller med
Oberoende experter som har studerat kommersiella satellitbilder, bekräftar att de har upptäckt ny aktivitet i anläggningen i Sanumdong och att inget tyder på att anläggningen kommer att läggas ner.
- Anläggningen är aktiv. Vi ser hur containrar och fordon kommer och går. Det här är en anläggning för tillverkning av interkontinentala missiler och rymdraketer, säger Jeffrey Lewis som leder den obundna tankesmedjan Östasiens nedrustningsprogram i Monterey i Kalifornien.
Lewis organisation har också lagt fram bilder som enligt honom bevisar att urananrikningsanläggningen i Kangson nära Pyongyang fortfarande är aktiv.
Uppgifterna om missilerna kommer kort efter att amerikanska militärkällor slog larm om att Nordkorea också har en hittills okänd anläggning för anrikning av uran.
Vi ser hur de arbetar på, precis som tidigare
Nedmonterar en del anläggningar
Trump har stoltserat med att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lovade att stoppa landets missil- och kärnvapenprogram vid toppmötet i Singapore i juni.
Nordkorea har visserligen nedmonterat en del missil- och kärnvapenanläggningar och stoppat sina missil- och kärnvapenprov, men utvecklingen av missiler tycks alltså fortsätta i hemlighet om man får tro amerikanska spionuppgifter.
Nordkorea har öppet börjat nedmontera den kända missilanläggningen i Sohae, men många nedrustningsexperter anser att det snarast är en symbolisk åtgärd, eftersom nordkoreanerna redan har sådant missilkunnande att de inte behöver utföra nya provskjutningar för tillfället.
Anläggningar som Sohae kan dessutom återuppbyggas på några månader.
- Vi ser hur de arbetar på, precis som tidigare säger en anonym underrättelsetjänsteman till tidningen Washington Post.
Generaler från Syd och Nord möts
Sydkoreanska militärkällor har däremot inte rapporterat om de amerikanska misstankarna och de militära samtalen mellan Nord- och Sydkorea fortsatte på tisdag morgon i stilleståndsbyn i Panmunjom.
Mötet mellan toppgeneraler från bägge sidor, handlade om hur man kan fortsätta att minska den militära spänningen på den koreanska halvön genom olika förtroendeskapande åtgärder.
Amerikanska experter betvivlar däremot att Nordkorea menar allvar med sitt tal om nedrustning.
Washington Post citerar källor som hävdar att högt uppsatta nordkoreanska generaler har diskuterat hur man kan föra USA och omvärlden bakom ljuset genom att dölja det vekliga antalet missiler och kärnvapen som landet har.
I strategin ingår att Nordkorea kommer att lova att det gör sig av med 20 kärnstridsspetsar, samtidigt som det gömmer undan tiotals stridsspetsar i hemliga anläggningar.
Det skulle ge Kim Jong-Un en möjlighet att hävda att Nordkorea strävar efter att bli kärnvapenfritt, så som han har lovat under vårens och sommarens gång.
Nordkorea tros ha upp till 60 fungerande kärnstridsspetsar och atombomber i sina lager.
Lovade aldrig total nedrustning
Oberoende experter understryker i varje fall att Nordkorea aldrig i detalj har lovat att upphöra med utvecklingen av missiler och kärnvapen.
Kim Jong-Un har bara talat om kärnvapennedrustning på den Koreanska halvön i allmänna ordalag under sina toppmöten med Sydkoreas och USA.s ledare.
Det innebär enligt nordkoreanerna att även USA bör dra bort alla sina kärnvapen från Östasien
Kim har inte heller lovat att stoppa utvecklingen av missiler i sina möten med Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In.
- Nordkoreanerna lovade aldrig konkret att göra slut på sitt kärnvapenprogram. Regimens överlevnad är a och o och kärnvapenprogrammet är en livförsäkring som garanterar regimens överlevnad säger Nordkoreaexperten Ken Gause.
Pinsamt för Trump
De senaste uppgifterna är pinsamma både för Trump och utrikesminister Mike Pompeo som har besökt Nordkorea flera gånger i hopp om konkreta nedrustningsåtgärder.
Pompeo försäkrade förra veckan inför kongressen att Nordkorea är på väg att nedrusta och att det inte har lurat Trump och USA.
Trump själv berömde för några dagar sedan nedmonteringen av missilanläggningen i Sohae.
Den oberoende experten Jeffrey Lewis säger till Washington Post att både Pompeo och Trump totalt har missförstått Nordkoreas avsikter.
- De har det bakvänt. Nordkorea förhandlar inte om att göra sig av med sina kärnvapen. Det förhandlar om omvärldens erkännande att Nordkorea är en kärnvapenmakt. Nordkoreanerna är redo att gå med på vissa begränsningar som provstopp. Men det de erbjuder är: Vi behåller bomben, och ni bör sluta tala om det, säger Jeffrey Lewis.