Sol och värme har gynnat biodlarna: "Honungsskörden förväntas bli bra eller åtminstone bättre än i fjol"
På Marbacka bigård i Liljendal är honungsäsongen i full gång. Biodlaren Tomas Bruce håller som bäst på med skattning - med andra ord håller han på att skörda honungen.
För Tomas Bruce och hans biodling har den varma sommaren bara varit en positiv sak.
- När vädret har varit varmt och soligt så har bina kunna flyga av och an från morgon till kväll för att samla nektar, säger Bruce.
Bruce anar däremot att torkan kan orsaka ett mindre urval på sorthonungen eftersom många blommor blivit utan vatten.
- Sorthonung är gjort av nektar som bina har samlat från specifika växter som exempelvis rypshonung eller skogsblomshonung, säger Bruce.
För många biodlare kan raden med vanlig honung till salu på torget kännas tråkigt. Därför producerar allt fler biodlare även smaksatta honungssorter.
- I vårt sortiment finns till exempel honung med lingon eller vitlök. Men vi har även en smaksatt honung som vi kallar halsmix. Den innehåller eucalyptusolja, peppamintolja, propolis och röd solhatt, säger han.
Då skördesäsongen först nu kommit i gång har Bruce svårt att säga vad honungen kommer att kosta.
- Vi företagare hoppas ju att priset inte påverkas i och med en bättre skörd men det är svårt att säga ännu i det här skedet, säger Bruce.

Läs också
-
-
Biodling mitt i stan
21.5.2013
Diskussion om artikeln