Svenska social- och kommunalhögskolans nya rektor upplever sin post som ett drömjobb
Onsdagen den första augusti tillträder Johan Bärlund sin rektorstjänst på Svenska social- och kommunalhögskolan. Hans känslor är tudelade.
- Jag började ju jobba på juridiska fakulteten år 1987 så visst är det ju lite vemodigt att lämna det här stället. Samtidigt är det mycket spännande att bli rektor på Soc&kom. Det är ett drömjobb kan man säga, berättar Johan Bärlund.
Hans gamla kontor i Porthania är fortfarande fullt prytt med långa rader av böcker. Datorn står fortfarande på sin plats, det enda som skvallrar om en flytt är de röda lådorna som står utanför i korridoren.
- Det kommer starka killar sen och bär iväg med allt, så jag behöver inte bära något själv, säger Bärlund.
Lyckans hemort
Sin nya skola ser Johan Bärlund på med förväntan i blicken.
- Jag vet inte hur allmänt känt det är men inom universitets förvaltning så talar man om "Onnela" när man talar om Soc&kom. Orsaken vet jag inte direkt, men det kan vara den högklassiga lärarkåren, det målmedvetna arbetet hos de tidigare ledarna eller sen kan man tänka sig att det svenska språket bidrar. Man ser en sammanhållning som kanske inte är helt vanlig i universitetsvärlden, tror Johan Bärlund.
Dalande intresse och ekonomin är smolken i bägaren
- Det finns förstås en hel del utmaningar, men de två främsta är att intresset för samhällsvetenskaper verkar ha sjunkit. Så vi måste få söktrycket att öka. Resuserna är förstås den andra och det gäller hela universitetet. Vi skulle må bättre av att ha mera pengar, säger Bärlund.
Öppna språkbarriären?
En lösning kunde vara att öppna studierna också för finskspråkiga.
- Egentligen finns den möjligheten ju redan. Har man tillräckligt bra kunskaper i svenska är det ingen skillnad vad modersmålet är. Men visst kunde jag tänka mig ett pilotprojekt där ett visst antal studieplatser lämnas öppna för studerande som gått i finsk skola, säger Johan Bärlund, ny rektor på Svenska social- och kommunalhögskolan.