Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De grönas lagstiftningssekreterare motsatte sig tvångsavvisning på flyg – vägrade sätta sig och sände live på sociala medier: "Jag såg det som en medborgarplikt"

Från 2018
Uppdaterad 02.08.2018 12:23.
Helsinki Airport, winter 2013
Bild: Finavia

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen avlägsnades från ett plan på Helsingfors-Vanda flygplats på tisdagen eftersom hon vägrade sitta ner. Planet var på väg till Berlin. Pennanen fick en anmärkning av polisen för luftfartsförseelse.

Pennanen vägrade lyda flygpersonalens order om att sitta ner och därför tillkallades polis. Hon sände hela händelseförloppet live på sociala medier.

På en video på Facebook berättar hon att hon så här motsatte sig tvångsavvisningen av en person ombord på planet.

Planets avgång till Berlin blev försenad omkring tio minuter, och Pennanen fick en anmärkning av polisen. Finnair och Östra Nylands polisinrättning bekräftar att incidenten ägde rum.

Mari Kanerva från Finnairs kommunikationsavdelning berättar att planet var på väg till Tegels flygplats i Berlin.

– En person måste föras bort från planet på grund av störande beteende. Det var ett myndighetsuppdrag och vi kan inte kommentera mer än så, säger Kanerva.

Får stöd av partiordförande

Aino Pennanen säger till Svenska Yle att hon ville protestera mot tvångsavvisningen med tanke på de problem som förekommer i asylsökandes rättsprocesser i Finland.

Vi har inte information om huruvida det här var frågan om en asylsökande eller om det i så fall har funnits problem i den rättsprocessen. Varför baserade du din protest på så knapphändig information?

- Nej det vet vi inte. Men jag såg hur han hölls och hur han jämrade sig. Eftersom jag följer med asylpolitik så tänkte jag att det är viktigare att i den situationen försöka hjälpa, om det är frågan om en riktigt allvarlig situation. Jag ser det som en medborgarplikt. Jag anser att det är bättre att agera så här, än att någon skickas till ett ställe där den utsätts för livsfara, säger Pennanen.

De grönas ordförande Touko Aalto uttrycker sitt stöd för Pennanen på Twitter. Den modiga Aino Pennanen försökte hindra tvångsavvisningen av en person. Att lyfta fram skriande människorättsproblem kan inte hänga på en enskild persons civilkurage, skriver han.

Luftfartslagen förpliktigar passagerare

Enligt luftfartslagen är passagerare förpliktigade att följa personalens order som gäller säkerhet och ordning ombord.

Komissarie Jan Lindstöm vid Östra Nylands polisinrättning minns inte att han skulle ha varit med om liknade fall under sin karriär, där en person skulle ha protesterat genom att vägra lämna ett flygplan.

Lindriga störningar av flygtrafiken kan leda till böter. Enligt Lindström påverkar det knappast flygsäkerheten om dylika fall blir vanligare.

– Knappast påverkar det flygsäkerheten, men det påverkar nog tidtabellen. En persons protester går nog ut över de andra resenärerna, konstaterar Lindström.

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen protesterar mot utvisning - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln