Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Starkare alkoholdrycker i matbutikerna betyder högre alkoholkonsumtion under semestrarna: "Man kan inte arbeta med full energi under resten av året"

Från 2018
Uppdaterad 01.08.2018 06:08.
Alkoholdrycker
Bildtext Starkare alkoholdrycker betyder ökad alkoholkonsumtion
Bild: Annika Holmbom / Yle

Finlands liberalare alkohollagstiftning syns i och med att semesterfirarnas totala alkoholkonsumtion ökar.

När alkoholdryckerna i matbutiken innehåller en högre alkoholhalt betyder det också att de dagliga doserna blir större.

Trots att det kanske inte handlar om att dricka kopiösa mängder får många in vanan att vid flera tillfällen under dagen ta sig ett glas.

Så här beskriver ledande överläkare Kaarlo Simojoki på A-klinikstiftelsen hur dryckesmönstret ofta ser ut.

- I Finland är det typiskt att man på sommaren dricker varje dag. Kanske inte så mycket åt gången men man dricker ofta, i samband med måltider eller bastun. Man är inte berusad men man dricker varje dag under en längre period, kanske så länge semestern varar, säger Simojoki.

När man kommer tillbaka till arbetet kan man inte arbeta med full energi under resten av året

Kaarlo Simojoki

Simojoki berättar att det redan nu finns tecken på att konsumtionsvanorna i sommar varit annorlunda än förra året eftersom starkare alkoholdrycker nu finns att tillgå i matbutikerna.

- Det finns en skillnad till tidigare år och det är att människor dricker Long Drink med mera alkohol som nu går att köpa i butiken. Så den totala mängden alkohol ökar eftersom man till exempel hade för vana att dricka öl förra året, säger Simojoki.

Den ökade konsumtionen skapar problem fastän det inte skulle bli frågan om rent alkoholmissbruk.

- Det betyder att man till exempel har svårare att sova så när man kommer tillbaka till arbetet kan man inte arbeta med full energi under resten av året, säger Simojoki.

Simojoki ger också tips på vad det lönar sig att tänka på veckan innan semestern tar slut.

- När semestern börjar närma sig sitt slut och man ska gå tillbaka till jobbet så är det viktigaste att man vet hur mycket man druckit. Sedan sätter man en ett mål åt sig hur mycket man vill dricka och håller sig till det och överskrider inte mängden man bestämt sig för, säger Simojoki.

Diskussion om artikeln