Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Paavo Väyrynen misstänkts använda e-postlista från sitt förra parti - "Uppgifterna är stulna" säger Medborgarpartiet

Från 2018
Uppdaterad 01.08.2018 11:28.
Paavo Väyrynen
Bild: Sakari Luhtala / Yle

Personer inom riksdagsledamoten Paavo Väyrynens förra parti Medborgarpartiet har fått e-post från det nya parti Väyrynen planerar att grunda.

Väyrynen grundade Medborgarpartiet år 2016. I mars slängdes Väyrynen ut ur partiet efter inre stridigheter gällande missbruk av partikassan. Förra veckan meddelade Väyrynen att han har börjat samla anhängarkort för att grunda ett nytt parti.

En rad medlemmar från Medborgarpartiet säger till Helsingin Sanomat att de har fått e-post från Väyrynens nya satsning Seitsemän tähden liike (sju stjärnors rörelsen). Ärendet är anmält till polisen.

Medborgarpartiet misstänker att Väyrynen har tillgång till partiets medlemsregister. Medborgarpartiets ordförande Sami Kilpeläinen menar att Väyrynen har kommit över registret på ett olagligt sätt.

- Han har stulit medborgarpartiets medlemsuppgifter. [Anhängar]korten samlas nu in på olagligt vis, säger Kilpeläinen.

Väyrynen berättar för HS att han kontaktat medlemmar i Medborgarpartiet. Han har frågat partimedlemmarna ifall de vill flytta över till Sju stjärnors rörelsen.

- De som har velat har flyttats till det nya registret. Medborgarpartiets e-postregister har avskaffats, det finns inte längre, säger Väyrynen.

De uppgifter som HS har fått är säger något annat. Enligt personer som fått meddelandet, ska det inte ha handlat om ett meddelande där man bett om stöd. Meddelandena har i stället krävt ett svar ifall personerna inte har velat flytta över till det nya partiet.

Diskussion om artikeln