Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart kan ambulansflyget till Umeå vara verklighet – "Om vi bara räddar en patient till ett gott liv är det värt det"

Från 2018
Uppdaterad 01.08.2018 11:01.
Peter Nieminen är resultatområdeschef vid Vasa centralsjukhus. Här står han vid ingången till akuten.
Bildtext Peter Nieminen är resultatområdeschef vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Planerna på att förbättra strokevården för österbottningarna går nu snabbt framåt och inom en dryg månad kan styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ha ett förslag på sitt bord.

Om allt går som det ska öppnas en luftbro till Umeå redan i höst.

- Det är tyvärr ofta unga människor mitt i arbets- och familjelivet som drabbas av stroke, ofta helt utan förvarning, säger Peter Nieminen som är resultatområdeschef vid Vasa centralsjukhus.

Tillsammans med andra läkare och tjänstemän bereder Nieminen just nu ett förslag som inom kort ska vara klart att lämnas över till sjukvårdspolitikerna.

Peter Nieminen är övertygad om att förslaget, om det blir verklighet, kan komma att göra stor skillnad i vården av österbottniska strokepatienter.

- Det handlar om endast 1-2 patienter per månad, men för dem som kan hjälpas är skillnaden avgörande.

Ambulansflyg till Umeå klart snabbast

För en patient som drabbas av stroke, det vill säga en blodpropp i hjärnan eller en hjärnblödning, är tid en nyckelfaktor. Varje minut räknas då det gäller att rädda så många hjärnceller som möjligt.

En övning i våras visade att en österbottnisk strokepatient som behöver en mekanisk trombektomi, ett ingrepp där man rensar bort proppen ur det drabbade blodkärlet, vinner en timme eller mer på att få den vården vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

ambulans vid österbottens räddningsverk
Bildtext Ambulans till universitetssjukhuset i Tammerfors har hittills varit det enda alternativet för en österbottnisk strokepatient som behöver en mekanisk trombektomi.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Eftersom ingreppet endast görs vid universitetssjukhus har patienter från Vasa sjukvårdsdistrikt hittills förts med ambulans till Tammerfors.

Vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå finns två ambulansflyg och dessutom har man tillgång till en helikopter stationerad i Lycksele.

I de fall där helikoptern eller ambulansflyget snabbt kan skickas till Vasa kunde patienten fås till operationsbordet betydligt snabbare.

Peter Nieminen var med under övningen, då man simulerade ett riktigt akutläge med strokepatient. Sedan dess har han varit övertygad om att samarbetet med Umeå måste bli verklighet.

- Utöver den personliga tragedin handlar det också om en förlust på miljontals euro om en ung människa med många år kvar i arbetslivet blir sängliggande. Om vi bara räddar en patient till ett gott liv är det värt det.

Pengar från Finland till Sverige

Peter Nieminen är väl medveten om att alla kanske inte kommer att gilla tanken på att finländska vårdpengar förs till Sverige.

Kostnaden för transporten med flyg till Umeå är i stort sett densamma som kostnaden för ambulans längs landsvägen till Tammerfors, omkring tusen euro.

För ingreppet mekanisk trombektomi uppstår kostnader på allt mellan 30 000 och 60 000 euro, beroende på antal vårddygn. Det kan handla om någon euro mer i Sverige, men skillnaden är liten enligt Nieminen.

- Men igen, de tusenlappar som vården kostar är småpotatis om man jämför med de miljoner man vinner på att rädda en patient tillbaka till ett aktivt liv.

Arkivibild från en operationssal.
Bildtext Vid Norrlands universitetssjukhus ställer man sig positivt till att ta emot strokepatienter från Österbotten. Sjukhuset är redo att utföra en mekanisk trombektomi 24/7.
Bild: domen.grogl@gmail.com

Enligt Peter Nieminen kommer det troligtvis att finnas stöd för samarbetet med Umeå bland de lokala sjukvårdspolitikerna. Inga protester hörs heller från det egna ERVA-området.

- Jag har pratat med dem i Åbo och där har de inget emot att vi skulle starta upp det här, det är inte bort från dem eftersom vi annars ändå kör patienterna till Tammerfors. Men protester från högre ort är ju inte helt otänkbart i dagens läge med vårdreformslagstiftningen på hälft och centraliseringsförordningen som ska drivas igenom.

Det här glädjer Hans Frantz, ordförande i styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Jag tycker det här låter utmärkt. Vår styrelse har redan under flera års tid fört diskussioner med Umeå och vi har ett intentionsavtal som är i kraft. Om inte heller Åbo har något emot det här så ser jag inga hinder. Jag tror det här blir bra, säger Frantz.

Kan man räkna med stöd också från statligt håll?

- Det där är en svår fråga. Å ena sidan vet vi från tidigare att statsmakten brukar inte ha så stor förståelse för över gränserna gående samarbete, och möjligen kan centraliseringen av specialsjukvården komma att påverka på något sätt.

Hans Frantz
Bildtext Hans Frantz.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Frantz tycker ändå inte att man ska vara alltför ängslig inför beslutet.

- Nog har vi ju trots allt lokal beslutanderätt, så vi besluter som vi vill ha det.

Noggrann riskanalys

Inom beredningen har man precis färdigställt en omfattande riskanalys, där alla tänkbara faktorer finns med – allt från dåligt väder till tekniska fel.

Ambulans till Tammerfors kommer självklart att finnas kvar som alternativ.

- Ifall vi inte kan garantera att ambulansflyget finns hos oss inom en timme väljer vi den normala rutten till Tammerfors, säger Peter Nieminen.

Arbetet med att bedöma riskerna och välja rätt alternativ måste dessutom fås att löpa oerhört snabbt och smidigt.

- Att fumla med de dyrbara minuterna går inte för sig, slår Nieminen fast.

Första planet lyfter redan i höst?

Målsättningen, enligt Peter Nieminen, är att samarbetet med Norrlands universitetssjukhus blir verklighet redan i höst.

- Vi beredande tjänstemän har lagt oktober som mål, men mer realistiskt är kanske november, naturligtvis beroende på politiska beslut. Vem vet, det kanske önskas ännu fler utredningar eller analyser?

Nieminen påpekar att man även kommer att behöva utbilda personalen på akuten vid Vasa centralsjukhus och det är tidskrävande då det är väldigt många som berörs.

Nieminen vågar ändå tro att förslaget ska gå igenom.

- En modern luftbro till Umeå är det absolut klokaste för oss. Tänk till exempel på brandmännen som nu kommer från olika länder och hjälper där det behövs, varför skulle vi inte kunna få det här att fungera? Umeå ligger bara 20 minuter bort.

Artikeln har uppdaterats klockan 11 med kommentarer av Hans Frantz.

Diskussion om artikeln