Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gratis preventivmedel går åt i Karlebyregionen

Från 2018
Kondom och p-piller.
Bild: Mostphotos

Intresset för gratis preventivmedel i Karlebyregionen har varit stadigt sedan konceptet introducerades i februari. Över 300 ungdomar har hittills hämtat ut preventivmedel.

I februari gick samkommunen Soite, som innefattar nio kommuner, in för att dela ut gratis preventivmedel till unga under 20 år.

Hälsovårdare Anu Rentola på Soite berättar att intresset hållits ganska jämnt. Rentola har inte noterat någon ökning under de varma sommarmånaderna.

Flickorna flitigare besökare

Intresset är större bland flickorna – åtminstone är det fler flickor än pojkar som besöker preventivrådgivningen och tar med sig gratis preventivmedel hem.

- Mestadels går det åt p-piller. Men vi har också delat ut spiraler, p-stavar och förstås kondomer, säger Rentola.

Nöjd med konceptet

Så här långt har 339 ungdomar hämtat ut preventivmedel från Soites olika servicepunkter, studenthälsovården inräknad. Antalet besök landar på 397, så vissa har gjort flera besök.

Rentola kan inte ännu i det här skedet uttala sig om möjliga effekter av utdelningen. Hon är dock nöjd med systemet och säger att användarna också gett positiv respons.

Målet minska på könssjukdomar och aborter

Målet är att minska könssjukdomar och oönskade graviditeter. Soite hoppas också kunna minska kostnaderna för aborter, könssjukdomar och andra hälsoproblem.

Soite har budgeterat 50 000 euro för ändamålet under 2018.

På flera andra håll i Österbotten har kommunerna visat intresse för att börja dela ut gratis preventivmedel. Till exempel i Jakobstadinför man konceptet från och med 2019.

Diskussion om artikeln