Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vattenrören i Reso nu reparerade

Från 2018
vattenläcka i Reso
Bildtext Rören i Reso är nu reparerade, på fredag hoppas man att vattnet ska vara helt rent.
Bild: Yle / Kimmo Gustafsson

Aki Artimo på Åbonejdens vatten har i morse bekräftat för Yle att bägge vattenläckorna i Reso och Nådendal nu är reparerade.

- I natt lyckades vi få även det andra röret i skick. Båda rören desinficeras för tillfället. När det är färdigt kommer vi att ta nya vattenprover som borde vara helt rena, säger Artimo.

Vattenläckaget i Reso och Nådendal har berört 55 000 personer. Även om rören nu är reparerade gäller fortfarande samma begränsningar för kokning av vattnet och begränsad användning.

- Jag skulle tro att vi har rena testresultat när det gäller den mikrobiologiska kvalitén på fredag. Efter det kan vi börja producera vatten normalt igen mot Nådendal och Reso, uppskattar Artimo.

Vattenutdelningspunkter fortfarande öppna

Det finns vattenutdelningspunkter vid flera ställen, både vid Reso bibliotek, hälsocentralens gårdar och på en plan mittemot Tikanmaan skola.

Också vid köpcentret Mylly har man öppnat två mindre vattenpunkter avsedd för sina kunder. Den ena finns vid Prismas ingång och den andra vid den nya ingången.

Kastrull med kokande vatten.
Bildtext Vattnet ska fortfarande kokas i de drabbade områdena i Reso och Nådendal.

Det är fritt fram att hämta dricksvatten från dessa punkter i egna kärl. Det här vattnet behöver inte kokas.

Kranvatten finns just nu tillräckligt men man ska inte använda det i onödan. Dricksvatten och vatten som används i maten ska man fortfarande koka i 5-10 minuter.