Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Träden ute på Jurmo är lite som gamla vänner" – natur- och landskapsfotograf ställer ut bilder om Jurmo

Från 2018
En sned en ute i ett kargt ödelandskap i dimmväder.
Bildtext Landskapsbild från Jurmo.
Bild: Niclas Rantala

Det pågår just nu en fotoutställning i Sattmarks kaffestuga där natur- och landskapsfotografen Niclas Rantala visar bilder från sina besök på Jurmo.

- Jag har hängt upp bilderna så de går från öst till väst. Jag känner att ju fler gånger jag besöker platsen desto intressantare motiv hittar jag, säger Rantala.

Rantala har besökt Jurmo flera gånger, i flera års tid. Besök som nu utmynnar i utställningen i Pargas. Intresset för just naturfotografering kom under utbildningen vid Axxell.

- Vi provade på det mesta under utbildningen, både att sitta i gömslen och makrobilder på akvarier och så vidare. Men jag kom fram till att tålamodet inte räcker för att sitta i gömsle och vänta på att något dyker upp, säger han.

Niclas Rantala står i skogen med kamera i handen.
Bildtext Niclas Rantala har oftast stativet kopplat till kameran när han är ute på fotosession.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Enligt Rantala jobbar man ofta med få bilder när man fotar landskap. Han bär ofta med sig stativ för bilder med lång slutartid, väljer en vacker vinkel och det perfekta ljuset.

- På sitt sätt kräver också landskapsfotografering tålamod, men på ett annat sätt. Man måste vänta på bra ljus och tålmodigt leta efter bra motiv. Det jag uppskattar med landskapsfotografering är att man kan röra sig fritt, säger han.

Ihärdighet verkar det inte råda någon brist på. Och för att spara pengar har Rantala flera gånger övernattat i tält när han besökt Jurmo.

- Det är något visst med att vakna med ljuset i naturen. Att ligga och känna hur det är kallt på utsidan, men varmt inne i sovsäcken, säger han.

Tar ogärna fotografier under sommaren

När man tittar igenom Niclas Rantalas foton är det tydligt att det är under karga och kalla årstider som han föredrar att ta sina bilder.

- Vad är det man ser under sommaren egentligen? Det mesta är bara grönt och löven har en tendens att gömma landskapets former.

Träden sträcker sig mot en mulen himmel på många av bilderna. Eftersom träden har en så dominerande roll på många platser av det karga landskapet har de också blivit lite som individer säger Niclas.

- Det är lite som att man hälsar på sina gamla vänner, och frågar dem i fall de har lust att ställa upp på en bild, säger han med ett skratt.

Öppet hedlanskap med hav i horisonten på Jurmo.
Bildtext Himlen har haft stor betydelse i Niclas Rantalas bilder hittills.
Bild: Niclas Rantala

Nu när bilderna är uppställda inför vernissagen inser Rantala att himlen har haft en viktig roll i bilderna. Nu vill han krypa ner på lägre nivå, och fokusera på detaljer.

- Jag vet att det ännu finns saker kvar som borde fotas. Jag skulle kunna gå in lite mer på detaljerna i landskapen som skulle ta upp en del av himlens plats i bilderna, säger han.

Hjälper andra att hitta sina motiv

Det är inte så enkelt att livnära sig som fotograf i dag, och också Rantala har ett jobb på sidan av. Han säljer en del bilder och ordnar också fotokurser sporadiskt och får in en del pengar den vägen.

- Jag försöker hjälpa andra att ta foton i dagens läge. Att hjälpa andra att hitta ställen att fotografera på och hur man tar bättre bilder, det är sånt som en fotograf kan livnära sig på, säger han.

Som ett tips föreslår han att hobbyfotografer skriver ut sådana bilder som man har tagit och som man gillar. Enligt Niclas är det nämligen en viss skillnad att se på dem på datorn i jämförelse med att de hänger på väggen ett tag.

Utställningen i Sattmarks kaffestuga i Pargas öppnar den 1.8 och pågår hela augusti.

Diskussion om artikeln