Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåfrissa är expert på metaller - gamla vattenrör gör det knepigt att färga kundernas hår

Från 2018
Uppdaterad 06.08.2018 12:03.
En kvinna som heter Mikaela Jakobsson-Nyman.
Bildtext Mikaela Jakobsson-Nyman tar hellre lång tid på sig då hon färgar en kunds hår eftersom färgen då tränger långsammare in i hårstrået. Färgen håller då bättre och håret blir glansigare.
Bild: Marica Hildén / Yle

Mikaela Jakobsson-Nyman i Ingå är en frisör som inte använder värme då hon färgar kundernas hår. Hon har istället en annan utmaning: vattnet i kyrkbyn innehåller så mycket metaller att kundernas hår kan börja koka om hon inte är försiktig.

Mikaela Jakobsson-Nyman och hennes kolleger på Cami´s salong i Ingå kyrkby använder inte värme då de färgar sina kunders hår.

Då hon utbildade sig var det klart att studerandena skulle använda värme för att påskynda processen, men den metoden slutade hon med så småningom då hon kom ut i arbetslivet.

Saxar som man klipper håret med på en frisörsalong.
Bildtext En färgning diskuteras ofta hemma innan man kontaktar frisösalongen. På Cami´s salong i Ingå färgar man ändå inte den unga kundens hårbotten.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det är bland annat det metallrika vattnet i många hushåll i Ingå som gör att frisörsalongen inte längre använder värme. En annan orsak är att färgen håller bättre om håret inte värms upp.

Frisör hamnade i rätten

Yle Västnyland har berättat om en frisör som använde värme i samband med en färgning och det ledde till en kemisk brännskada i en ung kunds hårbotten.

En 15-åring besökte för ett par år sedan en hårfrisör på en ort i Västnyland för att färga sitt hår. Frissan lade färgmedlet i håret, knäppte på värmen och lämnade sedan kunden för en stund.

När frissan efter omkring fem minuter kom tillbaka sved kundens hårbotten och håret rykte.

En massa förpackningar i ett skåp som innehåller färger till att färga hår med.
Bildtext En åldergräns på färgmedel har inte lett till att frisörerna måste säga nej åt många kunder. Mikaela Jakobsson-Nyman tycker att kunderna anpassat sig bra.
Bild: Marica Hildén / Yle

Västra Nylands tingsrätt dömde frissan för vållande av personskada. Tingsrätten dömde inte frissan till något straff alls trots att skadan och faran var märkbar ur flickans synvinkel.

Det skulle enligt rätten bli orimligt för frissan om hon utöver ersättningarna fick ett regelrätt straff.

Hårets historia är viktigt

Mikaela Jakobsson-Nyman berättar att hon först tar reda på vad kunden tidigare gjort med sitt hår innan hon börjar färga det.

- Jag måste veta vad du har gjort innan jag kan avgöra vilka ämnen jag ska sätta i håret.

En bild på burkar med hårfärg som står uppradade på hyllor. På burkarna finns människor med svallande hår och längst ner står runga burkar som är turkosa och svarta.
Bildtext Yle Västnyland gjorde en snabb koll bland produkterna i en butik. Det står om åldergräns på de flesta förpackningar på utsidan. Den här bilden är inte tagen i samband med den kollen.
Bild: Mostphotos

Gamla färgningar påverkar nya färgprocesser trots att det kan vara flera år sedan du gjort något med ditt hår.

- Jag vill veta om du färgat håret hemma och vilken färg du använt. En röd färgning kan komma fram på nytt då jag flera år senare sätter ljusa slingor i ditt mörka hår.

- Det är många års historia som kommer fram då jag lägger en viss färg på hårstråna.

Många använder värme för att påskynda processen, då får du snabbare in en ny kund

― Frisör Mikaela Jakobsson-Nyman

Jakobsson-Nyman ser också på hur tjockt eller tunt håret är innan hon sätter igång.

Det är skonsammare för håret att färgas mörkt än ljust. En mörk färgning innebär att frisören sätter till en färg, medan en blondering innebär att man tar bort färg.

- En blondering är väldigt stark, medan mörka slingor är snällare och är egentligen inte farligt.

"Många använder ännu värme"

Mikaela Jakobsson-Nyman säger att många frisörer fortfarande använder värme vid färgningar.

- Det har sagts på de kurser vi deltagit i att vi ska undvika värme. Men många använder värme för att påskynda processen, då får du snabbare in en ny kund.

- Man ska vara försiktigt, en färgning får hellre ta tid. Det är ändå frågan om maximalt 45 minuter.

En kvinna som heter Mikaela Jakobsson-Nyman.
Bildtext Mikaela Jakobsson-Nyman.
Bild: Marica Hildén / Yle

Mikaela Jakobsson-Nyman utbildade sig till frisör vid Västra Nylands yrkesskola i Karis och där lärde hon sig att använda värme då hon färgade hår.

- De sade att jo, jo, på med värme bara så går det undan.

Frisörer utbildas nu på Axxell i Karis.

Frisörstuderanden Elin Sigfridsson jobbar på en uppsättning i Wilma Westerlunds hår.
Bildtext Elin Sigfridsson studerar på Axxells frisörlinje i Karis.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Elin Sigfridsson börjar i höst studera sista året på frisörlinjen i Karis. Hon berättar att de använder värme vid hårfärgning.

- Det gör vi för att allt går snabbare då. Jag har också praktiserat hos frisörer som inte använder värme. De motiverar det bland annat med att håret slits av värme.

Kopparrör förändrar hårets färg

Ingåfrisörerna har dessutom blivit experter på metaller i håret, säger Jakobsson-Nyman.

Många hushåll har gamla kopparrör vilket påverkar färgningen. Det är enklare att behandla de kunder som bor i hushåll med plaströr.

Jag hade en kund som ville ha slingor och plötsligt kände jag att håret blev hett och började ryka trots att jag inte tillsatte värme

― Frisör Mikaela Jakobsson-Nyman

Mikaela Jakobsson-Nyman håller koll på var hennes kunder bor, då vet hon vad hon kan göra för att undvika skador på håret.

- Kunden kan till exempel tvätta håret hemma med sådant som tar bort metallerna. Citron är bra, eller så häller man citronsaft i sitt schampo.

Rykande hett hår

Då kan Jakobsson-Nyman undvika att håret börjar koka, så som det hände med en kund.

- Jag hade en kund som ville ha slingor och plötsligt kände jag att håret blev hett och började ryka trots att jag inte tillsatte värme. Jag hann bara halvvägs innan vi måste rusa till tvättstället och skölja bort färgmedlet.

Frisörsalongen i Ingå kan färga kundernas hår trots metaller i vattnet, men då det kommer in unga kunder som vill ändra sin hårfärg så måste de ta sig en funderare.

En svart hårtork på en frisörsalong.
Bildtext Det är inte roligt att höra om andra frisörer som hamnat i rätten, säger Mikaela Jakobsson-Nyman.
Bild: Marica Hildén / Yle

EU har bestämt att det på färgförpackningar ska stå att de inte är för barn under 16 år.

Vi tittar på några förpackningar i salongen tillsammans med Mikaela Jakobsson-Nyman och konstaterar att det inte står något om värme, men på de flesta förpackningar står det att medlet inte får användas på barn under 16 år.

Det är fruktansvärt, men olyckor sker i alla yrken

― Frisör Mikaela Jakobsson-Nyman

Det är ändå oftast så att förälder och barn har diskuterat en färgning innan de bokar tid hos frisörsalongen.

- Jag brukar säga åt dem att jag helst inte färgar den som är under 16 år, men att jag gör det om mamman tar ansvaret. Jag färgar då bara hårstråna, inte hårbotten.

- De brukar vara nöjda och säger att det är bra så här, istället för att inte alls få någon färg.

Vem som helst kan klippa sitt hår på Axxells frisörlinje i Karis. Elin Sigfridsson berättar att studerandena gör slingor i håret på dem som är under 16 år.

- Men vi färgar inte så att färgen tar i hårbotten.

Ser inte över rutinerna

Hur känns det för en frisör att höra om fallet med en kollega som blir kallad till tingsrätten efter att ha bränt en kunds hårbotten?

- Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om jag hamnade i samma situation, säger Mikaela Jakobsson-Nyman.

- Det är fruktansvärt, men olyckor sker i alla yrken. Vi har i alla fall inte behövt se över våra rutiner eftersom vi inte använder värme.

Diskussion om artikeln