Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt värmerekord för juli månad - i Lappland cirka 5 grader varmare än normalt

Från 2018
Sol och moln
Bildtext Medeltemperaturen var i Lappland cirka fem grader och i resten av landet 2,5 till 4 grader varmare än normalt.
Bild: Mostphotos

Vädret i juli var det varmaste som någonsin uppmätts av Meteorologiska institutet. Det finns jämförbara mätresultat från och med början av 1900-talet.

Medeltemperaturen i hela Finland var i juli 19,6 grader. Det tidigare värmerekordet från 1941 överskreds med 0,4 grader. Medeltemperaturen var i Lappland cirka fem grader och i resten av landet 2,5 till 4 grader högre än normalt.

I södra och östra Finland var det ännu varmare i juli år 2010 och lokalt även 2011.

Månadens värmerekord 33,7 grader

Rekordhöga medeltemperaturer nåddes i år på många orter. Till exempel i Tähtelä i Sodankylä var medeltemperaturen i juli 20,1 grader, vilket är rekord för de 111 år som mätstationen varit i bruk. Det tidigare rekordet från 1925 överskreds med 1,6 grader.

Månadens högsta temperatur uppmättes i Vasa där det var 33,7 grader. Månadens lägsta temperatur, 1,7 köldgrader, uppmättes den första juli i Salla i Lappland.

Inte rekordmånga dagar med över 25 grader

I juli var det högsommarvärme på över 25 grader någonstans i Finland under 27 av månadens 31 dagar. Det här är inte nytt rekord eftersom juli 2010 hade 30 sådana dagar. Det högsta antalet dagar med minst över 25 grader uppmättes i Kauhava, 22 stycken.

På flera håll i landet regnade det mindre i juli än normalt. Närmast i södra och östra Finland regnade det lokalt något mer än normalt.

Solen sken mer än i genomsnitt i hela landet, men i synnerhet i norra Finland var det ovanligt soligt väder i juli.

Diskussion om artikeln