Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ångmaskiner, nallar och talande 1800-talsdockor - i Borgå finns en gömd skatt av gamla leksaker

Från 2018
En man lyfter upp ett barn för att det bättre ska kunna titta in i ett stort dockskåp.
Bildtext Ibland kan man behöva lite hjälp för att kunna titta in i miniatyrvärlden inuti dockskåpet. Jorma Söderlund har själv byggt dockskåpet till höger efter modell av det gamla till vänster.
Bild: Yle/Mira Bäck

En värld av gömda skatter från barndomsdagar som gått går att upptäcka i Borgå dock- och leksaksmuseum. Jorma Söderlund som driver museet tycker leksaker från 1950- och 60-talen är bäst.

I ett trähus i Gamla stan samsas dockor, nallar, och flygplan med intrikata mekaniska anordningar. Enligt ägaren Jorma Söderlund är det en av landets äldsta leksakssamlingar.

I taket hänger flygplan i olika färger, vissa i metall och andra i trä.

- Det här flygplanet är täljt av en frontman i kriget. Ovanpå den ena vingen har han ristat in sitt efternamn, Latua, och på den andra står det Aunus efter stället där planet blev till, säger Söderlund medan han vänder och vrider på planet.

Två leksaksflygplan hänger från taket.
Bildtext Flygplanet från fronten.
Bild: Yle/Mira Bäck

I rummet finns en massa hyllor med olika leksaker på: barnvagnar, brandbilar, dockor som har teparty tillsammans, fungerande kameror, stryklod och symaskiner i miniatyr, djur i metall som går när man vrider upp en fjäder inuti ...

Listan kan göras hur lång som helst, och i övre våningen finns minst lika mycket till.

Ett rum fyllt med vitrinskåp. I dem finns det leksaker.
Bildtext Utställningen fortsätter på övre våningen.
Bild: Yle/Mira Bäck

Söderlund vet inte exakt hur många leksaker han har i sitt museum, men han gissar på tusentals och åter tusentals. De äldsta är från 1850-talet, de nyaste från 1970-talet.

- Jag och min mamma Evi Söderlund började samla leksaker på 1960-talet. Vi gick på olika auktioner och köpte gamla leksaker. Folk tyckte att vi var lite galna, men mamma sade att våra inköp nog någon gång kommer att vara till nytta, säger Söderlund.

Man håller i en stor leksaksapa.
Bildtext De flesta har kära minnen sammankopplade med leksaker. Jorma Söderlund minns att hans egen dotter hade en liknande apa som liten.
Bild: Yle/Mira Bäck

Muséet fick sin början 1973 och öppnades officiellt ett år senare. År 1975 flyttade det till sin nuvarande plats.

- Så nästa år har vi 45-årsjubileum. Det gör oss till ett av de äldsta leksaksmuseerna i Finland. Det här var min mammas livsverk, och jag försöker respektera det. Nu är det mitt livsverk.

Söderlund köper ännu in nya leksaker trots att alla inte ryms på hyllorna. Han vill ändå bygga på sin samling och hoppas hitta någon som kan ta över den sedan när han inte orkar längre.

Återförening

Vissa grejer i museet kan vara rätt värdefulla rent ekonomiskt. Till exempel har Söderlund några av Arabias muminmuggar från 1950-talet.

- Men alla leksaker är värdefulla på sitt sätt, påminner Söderlund.

En vit mugg med snorkfröken på i ett vitrinskåp.Bredvid står olika muminfigurer.
Bildtext Snorkfröken från 1950-talet.
Bild: Yle/Mira Bäck

Söderlund köper helst leksaker som någon har lekt med, och han känner ofta till lite av historien bakom.

Han berättar till exempel om en nästan 90-årig kvinna som hade flyttat till Amerika i sin ungdom och då sålt sin nalle till museet. Senast då hon besökte Finland hälsade hon också på sin gamla kompis på leksaksmuseet.

- Hon kände genast igen nallen, och man såg hur hon lyste upp. Det var ett viktigt ögonblick för henne, säger Söderlund.

Två dockor stirrar.
Bild: Yle/Mira Bäck

Vitrinskåpen i övre våningen befolkas till stor del av dockor i olika storlekar.

- Ungdomar säger ofta att de är som ur en skräckfilm. Jag upplever inte att de skulle stirra på mig eller se skrämmande ut. För mig är deras ansikten det normala, så som dockor ser ut.

Leksaker då och nu

Äldre dockor är ofta handmålade och har alla en egen karaktär. Enligt Söderlund skiljer sig leksaker då och nu genom att leksakerna förr i tiden gjordes för att hålla länge.

- Leksaken skulle hålla hela den tiden som barnet var i lekåldern. Efter det gavs den ofta vidare till nästa barn.

Enligt Söderlund var det tidigare vanligt att ännu 14-åriga barn lekte med dockor. För dem som nu är barn kan dockor börja kännas för barnsliga mycket tidigare.

- Barn som inte vet något om leksakernas historia kan inte uppskatta sina egna leksaker.

Man visar upp små stekpannor framför en miniatyrspis.
Bildtext Jorma Söderlund visar upp plättpannor i miniatyr som hör ihop med den lilla spisen av gjutjärn. Den fungerar helt på riktigt.
Bild: Yle/Mira Bäck

Han nämner också att pekplattor, telefoner och elektroniska spel allt mer förtar barnens uppmärksamhet från traditionella leksaker.

- Men säkert finns det någon slags leksaker också i fortsättningen. Och det är ju viktigt för barn att lära sig hur pekplattor och elektonik fungerar, det är framtiden. Jag tror att åtminstone en del av människorna alltid kommer att leka.

Vy inifrån ett dockhus. Små möbler och en katt.
Bildtext Inuti dockskåpen på övre våningen finns en hel värld i miniatyr.
Bild: Yle/Mira Bäck

På museet finns inga av Söderlunds egna leksaker, men nog vissa som är likadana som de han lekte med. Söderlund visar en helikopter som kan sväva i luften med hjälp av en ståltråd som håller upp den.

- Det finns ett foto där jag leker med en sådan och är omringad av tre andra pojkar som storögt tittar på.

Svunna tider

Reportern undrar om Söderlund någon gång får lust att leka med leksakerna i sin samling.

- När jag har satt en leksak på hyllan så tar jag inte den därifrån annat än för att rengöra den eller byta plats. Det är långtifrån lek när jag rengör leksakerna om våren.

En sagobok om Drummelpetter inuti ett vitrinskåp.
Bild: Yle/Mira Bäck

Han kan inte själv restaurera leksaker, så därför köper Söderlund helst leksaker som är i bra skick.

- Då jag köper dockor tvättar jag alltid deras kläder för dammet äter annars sönder dem, då blir de inte långlivade.

Enligt Söderlund är 1950- och -60-talen de bästa då det gäller leksaker.

- Då tillverkades leksakerna först i Tyskland och senare i Japan. Till exempel den svävande helikoptern är från 1950-talet.

Dåtidens robotar

Längst ner i ett skåp står flera fungerande ångmaskiner i miniatyr. På hyllan ovanför finns olika arbetsgubbar i metall från 1950-talet: någon sågar träd med bågsåg, en annan slipar sin sax mot en slipsten.

Kopplar man ihop en metallgubbe med en ångmaskin så börjar slipstenen snurra eller bågsågen röra på sig.

Söderlund nämner också en mekanisk docka som har ett helt maskineri inuti sin mage.

Innanmätet på en docka, kugghjul och maskineri.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Den är gjord på 1890-talet och om man tänker på vilken sorts teknik man hade till förfogande då, så nog är den fin.

Dockan han talar om heter Sarah och är tillverkad i Tyskland år 1891. Den kan gå (eller egentligen rulla fram), tala och slänga slängkyssar.

En annan docka från 1880-talet kan säga mamma om man drar i ett snöre, och då man drar i ett annat snöre så snurrar dens huvud runt och minen blir en annan.

- Jag är väl själv så barnslig, därför gillar jag leksaker, säger Söderlund och ler.

Diskussion om artikeln