Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyraåriga Alex älskar dagis och kompisarna - nytt försök med gratis dagis ska nå alla femåringar

Från 2018
Experiment i 19 kommuner: Nu ska alla femåringar in på dagis - Spela upp på Arenan

Fyraåriga Alex Lindroos klättrar, hoppar och rutschar - och dyker in i djungeln, buskarna på gården, emellanåt. Han stortrivs på dagiset i Kyrkslätt och har fått massor av kompisar. I hans hemkommun får femåringarna gratis dagis från och med augusti i ett försök att nå alla femåringar i tid före skolan. Se inslaget i TV-nytt!

- Jag tycker om att leka kurragömma, hemlekar, rutscha och leka inne, säger han medan han kränger och klättrar på klätterställningen i repen och längs ribborna.

Sen springer han iväg till rutschbanan, emellanåt rakt upp (vilket inte är tillåtet) och sen längs med trapporna.

- Kom med ropar han till Olivia, Minea och de andra vännerna.

Förskolan fungerar inte och är olaglig i dag

― Lärarfacket OAJ om resurseringen för förskolan

Den här veckan fick vi höra att "förskolan inte fungerar som den ska göra och att läget är olagligt som det är nu".

Det var lärarfacket OAJ som röt till. Barnen får inte tillräckligt med stöd i förskolan, det finns inte resurser att se dem som behöver mer stöd.

OAJ har frågat lärare involverade i förskoleundervisningen om dagens stödsituation. Av de tillfrågade svarade över 70 procent att barnen inte får det stöd de behöver.

Tröskeln att anmäla femåringarna till dagis kan bli lägre

Vid daghemmet i Kyrkslätt jobbar man på - och välkomnar - experimentet med gratis dagis för femåringar. Dagisavgifterna kan kännas för höga för en del familjer men i och med försöket kan tröskeln att anmäla femåringarna bli lägre.

I 19 kommuner kan man som femåring gå gratis i dagis från början av augusti. Bland kommunerna finns Helsingfors, Salo och Kyrkslätt.

Myndigheterna är bekymrade över att Finland är sämst i klassen i Norden när det gäller femåringar på dagis. Var femte femåring får ingen småbarnspedagogik på dagis av olika orsaker och nu vill man locka dem dit.

Dels för att förebygga problem senare, i skolan, men dels också för att upptäcka specialbehov i tid och åtgärda dem.

Susanne Fagerström är daghemsföreståndare Susanne Fagerström.
Bildtext Susanne Fagerström är daghemsföreståndare i Kyrkslätt.
Bild: Mikko Koski/Yle

Det att femåringarna hålls kvar på dagis har stor betydelse

― daghemsföreståndare Susanne Fagerström

Kyrkslätt fick gå med i experimentet med avgiftsfritt dagis för femåringar, trots att deltagarantalet redan är högt. Över 90 procent av femåringarna går redan i dagis i kommunen.

- Vi märker nog inte av problemet med frånvarande femåringar, säger Susanne Fagerström vid Prästgårdsbackens daghem i Kyrkslätt. Vi får två nya barn till vår andra enhet på grund av att församlingen inte ordnar någon klubb.

Hon tror att fler familjer håller sina femåringar kvar på dagis - trots att de kan ha yngre barn hemma.

- De vill att barnen upprätthåller de sociala kontakterna till kompisarna. Det att de hålls kvar här har en stor betydelse.

Fagerström betonar att dagisets betydelse för femåringarna är stort.

- De sociala kontakterna knyts här, en hel del kunskap nöts in just den här tiden, man lär sig vara tillsammans med andra barn och vuxna.

"Inte samma sociala kunskaper som andra femåringar"

Fagerström har länge jobbat i branschen och varit av åsikten att barn redan innan förskolan borde gå på dagis eller i någon grupp.

OAJ:s förslag om en tvåårig förskola skulle enligt henne vara en god idé.

- Man märker stor skillnad på barnen, som kommer hemifrån till förskolan. När man kommer hemifrån eller från en liten grupp har man inte samma sociala kunskaper som andra femåringar har, säger hon.

Enligt henne tar det länge för barnen att bli trygga med gruppen och andra barn. Det kan synas genom att de inte vågar säga till om någonting är fel eller att de inte vågar gå med i lekar.

- Då lär de inte heller sig på samma sätt om de inte känner sig trygga. Om du är spänd hela tiden kan du inte ta in någonting nytt.

Trots det här anser Susanne Fagerström att det ändå är viktigt för barnen att spendera tid hemma med föräldrarna - men i femårsåldern är det dags för barnen att börja på dagis.

Alex Lindroos och hans mamma Mia Ahlblad.
Bildtext Mia Ahlblad med sin son Alex.
Bild: Mikko Koski/Yle

"Viktigt att få komma på dagis senast som femåring"

Hos tvåbarnsmamman Mia Ahlblad har gratis dagis och småbarnspedagogik för femåringar väckt enbart positiva tankar.

- Det är positivt för oss ekonomiskt och så tycker jag det är viktigt att femåriga barn går på dagis.

De har nytta av det sociala samspelet - de hittar kompisar och kommer in i grupper.

- Går man till förskolan kan det vara svårt att komma in i gruppen, hitta sina kompisar.

Ahlblad säger att det är dags för dagis senast som femåring.

- Man lär sig att leka med kompisar, ta andra i betraktande och fungera i grupp, säger hon.

Alex njuter av det sociala med andra barn, det ser jag

― Mia Ahlblad, fyraåriga Alex mamma

Hennes äldre son Alex började på dagis och deltog i klubbverksamhet i knappa två års ålder. Han njuter av det sociala i att vara med andra barn.

Hon tror också att gratis dagis kan locka fler föräldrar att ha sina barn på dagis. Själv trivs hon med att vara på jobb och behöver det på samma sätt som hon tror att barnen behöver egen aktivitet.

Hannele Kujala är bildningsdirektör i Kyrkslätt.
Bildtext Hannele Kujala är bildningsdirektör i Kyrkslätt.
Bild: Kyrkslätts kommun/Tarja Harhila

De som behöver dagis mest är svårast att nå

Hannele Kujala är bildningsdirektör i Kyrkslätt och anser att experimentet med avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar är viktigt.

- Vi vill förebygga utslagning. Det finns forskning kring det här som visar att dagis och småbarnspedagogiken stöder barnets utveckling och lärande.

Målet med experimentet är att höja deltagarantalet, men det här har Kyrkslätt inget problem med eftersom kommunens deltagarfrekvens är mycket hög (96 procent av femåriga barn i Kyrkslätt går på dagis).

Kommunen ville ändå delta för att stöda barnen och barnfamiljerna.

I offentligheten har man diskuterat svårigheten att nå de familjer som allra mest skulle behöva få sina barn inkluderade av samhällets tjänster. Familjer med olika former av problematik såsom arbetslöshet, rusmedelsproblem eller psykisk ohälsa.

Hannele Kujala anser att man inte kan tvinga familjer att använda daghemmets tjänster men att man måste satsa på att upplysa och marknadsföra.

- Gratis dagis är ändå en viktig och bra möjlighet, tycker hon.

- Det är en möjlighet att få professionellt stöd för barnet, att få kompiskontakter och att förbereda sig för skolan och förskolan.