Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Mykkänen om flygplansprotesten: "Att avbryta utvisningar på grund av att några enskilda fall väckt frågor är fullständigt oskäligt"

Från 2018
Uppdaterad 01.08.2018 21:49.
Kai Mykkänen (kok.) sisäministeri.
Bildtext Inrikesminister Kai Mykkänen försvarar utvisningarna.
Bild: Mårten Lampén / Yle

I kölvattnet till De grönas lagstiftningssekretare Aino Pennanens protest mot en tvångsavvisning har ordförande Touko Aalto krävt att regeringen upphör med tvångsavvisningar tills vidare. Inrikesminister Kai Mykkänen avvisar kravet.

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen avlägsnades från ett plan på Helsingfors-Vanda flygplats på tisdagen eftersom hon vägrade sitta ner när hon protesterade mot en utvisning.

Hennes protest har väckt både hyllningar och kritik, bland annat på sociala medier. De grönas ordförande Touko Aalto krävde redan på tisdag att utvisningarna stoppas.

Inrikesminister Kai Mykkänen (saml.) tar ett annat tonläge i debatten och avvisar oppositionspartiets krav.

- Hela vårt asylsystem förlorar sin betydelse om en person som fått ett negativt svar på sin asylansökan inte kan utvisas, säger Mykkänen till Yle.

Inrikesministern anser att fullständigt stoppa utvisningar är en alltför grov lösning på de problem som uppkommit i samband med asylbesluten.

- Att avbryta utvisningarna på grund av att några enskilda fall i samband med det första asylbeslutet väckt frågor är fullständigt oskäligt.

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen protesterar mot utvisning - Spela upp på Arenan

Får inte bli ett hot mot flygsäkerheten

Efter ett avslag på asylansökan kan den sökande förnya sin ansökan eller överklaga beslutet, i sista hand till Högsta förvaltningsdomstolen.

Polisen fick rycka in och avlägsna Pennanen från planet när hon vägrade sitta ner.

Som inrikesminister ansvarar Mykkänen för ärenden som berör den finska polisen. Han hoppas att demonstrationer mot utvisningar inte fostrar en kultur som hotar säkerheten på flygplanen.

- När man befinner sig på ett plan måste man se till att det inte uppstår en kultur som hotar flygsäkerheten. Vi bör inte hamna i en sån position där någon bestämmer sig för att agera efter att planet börjar röra på sig. Det skulle utgöra ett allvarligt hot mot flygsäkerheten.

Enligt Mykkänen bestod 80 procent av fallen där polisen tvingats eskortera personer ur landet förra året av situationer där brott spelade en roll.

Finnairin lentokoneen peräosaa, kone seisoo kentällä.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Finnair: Vi måste lita på myndigheterna

Finnair har också fått en del kritik för att tar del i tvångsutvisningarna. Bland annat medborgarorganisationen Finwatch kommenterade saken på sin blogg.

- Ett myndighetsbeslut befriar inte Finnair från ansvar, skriver Finwatch.

Finnair har svarat på kritiken genom att säga att de inte kan ta ställning till beslut som fattats av Migrationsverket.

- Vi måste lita på att myndigheternas riskbedömning är korrekt, säger Finnairs kommunikationschef Virpi Göös.

Hon uppger att bolaget endast ser till att deras passagerare tryggt kommer fram.

I början av sommaren beslöt flygbolaget Virgin Atlantic att det inte kommer att hjälpa de brittiska myndigheterna att utvisa personer som klassas som illegala immigranter.

Migri: Det finns brister i tolkningen av asylansökningar

Migrationsverket Migri publicerade i juni en intern utredning om kvalitén på hanteringen av asylansökningar.

Utredningen gjordes på inrikesministeriets beställning och gjorde flera förslag för att förbättra på tolkning av asylansökningar.

Det som också konstaterades i utredningar var att bristerna som påträffades inte påverkar slutresultatet på ett avgörande sätt.

Mykkänen berättar Migri ska anställa kvalitetsgranskare. Dessutom ska man redan i mottagningscentren försöka identifiera "sköra grupper" som behöver rättshjälp i asylprocessen.

Meningsskiljaktigheter bland politiker

Pennanens protest har väckt en polariserad debatt på sociala medier där flera politiker valt att ta ställning.

Redan på tisdag uttryckte De grönas ordförande Touko Aalto sitt stöd för Pennanens protest och kallade henne modig.

- Personer som har utvisats från Finland har tidigare dödats i sitt hemland, skriver Vänsterförbundets ordförande Li Andersson på Twitter.

Enligt henne är det förståeligt att människor bestämmer sig för att försvara mänskliga rättigheter om man misstänker att människoliv svävar i fara.

Det samma anser inte Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

- Andersson och Aalto inser inte att Finland inte kan garantera odödlighet utomlands. Det här utgör inte en grund för asyl. Finland kan inte ens garantera odödlighet för finländare i Finland, skriver Halla-aho på Twitter.

Sfp:s vice ordförande Anders Adlercreutz skriver att händelsen är ett exempel på att människors tilltro till systemet har börjat falna.

- Jag känner inte till detaljerna kring gårdagens händelser, men på ett allmänt plan är det här ett tecken på att människors tillit till systemet har skakats. Det kan inte vara så att ensam medborgare upplever att hen måste handla för att se till att en människa inte svävar i livsfara, skriver Adlercreutz på Twitter.

- Nazityskland försökte inte ens vara en rättsstat. Vi måste sträva till att bygga förtroende till myndigheterna, inte väcka misstro utan någon information, skriver Matti Vanhanen (C) på Twitter.

Pennanen själv uppger i en intervju med Iltalehti att hon fått både stöd och hatbrev.

- Det är hemskt och skrämmande att människor som försvarar asylsökandes mänskliga rättigheter utsätts för så här mycket hatretorik i vårt samhälle, säger Pennanen.