Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zimbabwe hotar att krossa nya oppositionsprotester efter valet - tre demonstranter sköts ihjäl igår

Från 2018
Uppdaterad 02.08.2018 05:39.
Tre demonstranter sköts ihjäl då polisen öppnad eld mot oppositionsanhängare i huvudstaden Harare
Bildtext Tre demonstranter sköts ihjäl då polisen öppnade eld mot oppositionsanhängare i huvudstaden Harare
Bild: PA-EFE/AARON UFUMELI

Det styrande Zanu partiet i Zimbabwe hotar att krossa alla nya oppositionsprotester efter att tre demonstranter sköts ihjäl i huvudstaden Harare igår.

Demonstranterna protesterade mot misstänkt valfusk efter president- och parlamentsvalet i måndags och polisen svarade med att skjuta skarpt på oppositionsanhängarna.

Oppositionspartiet MDC anklagar landets valkommission för att förhala slutresultaten för att främja det långvariga regeringspartiet Zanu PF.

Presidentvalet var det första på 37 år utan den förre Zanu ledaren Robert Mugabe, som avsattes av militären i fjol höstas.

Oppositionen anklagar nu Zanus nya ledning för att bete sig likadant som deras föregångare, den autokratiska Mugabe.

- Ni sa att ni var bättre än Mugabe, men ni är som Mugabes avbilder, skanderade demonstranterna i Harare i går.

De testar vår vilja och det är ett stort misstag

― Obert Mpofu, inrikesminister

Zanu vann parlamentsvalet

Valkommissionen meddelade på onsdagen att Zanu hade fått en klar majoritet i parlamentet, trots att de slutliga resultaten inte ännu är klara.

Zanus ledare, den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa säger för sin del att preliminära resultat från presidentvalet utlovar "ett extremt gott resultat" för honom.

MDC-ledaren Nelson Chamisa har utropat sig som valets segrare och hans anhängare drog alltså ut på gatorna i går för att protestera mot regeringen.

- Vi anser att MDC och dess ledare bär ansvaret för att den nationella freden har störts, sade Mnangagwa i ett uttalande där han också försäkrade att regeringen gjorde sitt yttersta för att president- och parlamentsvalet skulle vara fredliga.

Den dåvarande vicepresidenten Mnangagwa lovade personligen att valet skulle vara fritt och rättvist då han tog över som president efter Mugabes fall.

Inrikesminister Obert Mpofu varnade oppositionen för att regeringen inte kommer att tolerera oroligheter som i går.

- Oppositionen har kanske tolkat får förståelse som en svaghet, jag tror att de testar vår vilja och det är stort misstag, varnade inrikesministern.

Demonstranterna brände bilder av Zanus ledare, president Emmerson Mnangagwa
Bildtext Demonstranterna brände bilder av Zanus ledare, president Emmerson Mnangagwa
Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI

EU ifrågasätter valet

EU-observatörer slog i går fast att president- och parlamentsvalet inte var rättvisa för alla.

- Det styrande partiet drog fördelar på många sätt vad gäller förberedelser, finansiering och medier men förhoppningsvis inte när det gäller rösträkningen, konstaterade EU.

Regeringen hade lovat att valen skulle göra slut på den internationella isolering som Zimbabwe utsattes för under Mugabes långa styre.

Det skulle sedan leda till ökad turism och mer utländska investeringar för att få liv på den svaga ekonomin.

Dessa förhoppningar kan grusas om regeringen beslutar att ty sig till sina sedvanliga hårda metoder och våld mot oppositionen.

Valkommissionen säger nu att de slutliga valresultaten ges ut senast på lördag och omvärlden har manat alla parter till lugn tills resultaten är klara.

Diskussion om artikeln