Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

2017 slår många rekord knutna till den globala uppvärmningen - positivt för året var ett lågt antal skogsbränder

Från 2018
Uppdaterad 02.08.2018 08:35.
Kolkraftverk

2017 det varmaste året utan El Niño, det periodiska väderfenomenet som värmer stilla havet. 2017 ligger på tredje när det gäller varmaste året, efter 2016 och 2015.

Klimatförändringen var påtaglig under 2017. Under året förekom mycket höga temperaturer, minskande havsisar, rekordhög havsnivå, krympande glaciärer och den största korallblekningen hittills.

Det tredje varmaste året såg många länder slå sina tidigare värmerekord. Spanien, Bulgarien och Argentina slog alla sina tidigare rekord.

Den globalt högst uppmätta temperaturen var i den pakistanska staden Turbat med 53,5 grader Celsius.

Mer koldioxid än på 800 tusen år

Tillväxthastigheten av koldioxid i atmosfären har fyrdubblats sedan 1960-talet. Nu ligger den på 405 ppm, vilket är en ökning med 2.2 ppm från 2016.

Forskare kan gå tillbaka och undersöka nivåerna långt bak i tiden genom att borra i glaciärer. Går man 800 tusen år tillbaka i tiden har det inte förekommit såhär mycket koldioxid i atmosfären.

Konsekvenserna av de senaste varma åren känns över hela världen.

I 37 år har man tagit satellitbilder på Antarktis och 2017 var det rekordlite is på kontinenten. Under de 37 åren har isen stadigt smält och åtta procent mer yta har exponerats.

Sedan 1980 har världens glaciärer krympt. Den totala krympningen är som att hyvla bort 22 meter av istäcket på en medelglaciär.

Att världshaven värms upp har stora konsekvenser för korallreven.

Blekningen är av allt att döma den mest omfattande och allvarliga sedan man började föra bok. Koraller som Stora barriärrevet har fått sig en ordentlig törn.

Jag finner det enastående, på riktigt, hur de här rekordtemperaturerna har påverkat havens ekosystem

― Gregory Johnson, Noaa.

I 25 år har man använt satellitbilder för att mäta havsnivån. Även här är det rekord för 2017, vattenytan har aldrig varit högre.

- Jag finner det enastående, på riktigt, hur de här rekordtemperaturerna har påverkat havens ekosystem, säger Gregory Johnson från Noaa.

Regnet har fallit ymnigt under 2017. Den indiska monsunen skördade 800 liv. Vidare kan man notera ödeläggande översvämningar i Venezuela och Nigeria.

Positivt för året var att antalet bränder var på den lägsta nivån sedan 2003.

Rekordår har alltid förekommit

Genom historien har det förekommit perioder av heta år. Det är helt enkelt naturligt att det vissa perioder är varmare än andra.

Men konsensus råder bland forskarna. De rekordvarma åren vi haft under den senaste tiden är inte ett naturligt fenomen.

De stora förändringarna skulle inte förekomma utan människans inblandning.

Det gäller allt från glaciärernas rekordartade smältning till korallrevens blekning.

Konsekvenserna för mänskligheten är stora. Tillgängligheten på mat och vatten försvåras och värmeböljor, översvämningar, skogsbränder och starkare stormar är ett direkt hot mot människoliv.

Farorna har varit märkbara i år. Den globala värmeböljan har varit påtaglig, så även antalet skogsbränder.

Källor: NOAA, The Guardian

Diskussion om artikeln