Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska ligan går i NHL:s fotspår – får eget situationsrum i Helsingfors

Från 2018
Uppdaterad 02.08.2018 11:32.
Domare visar att pucken gått i mål.
Bildtext Domarna på isen ska få hjälp.
Bild: Harri Bragge / All Over Press

När ishockeyligan kör i gång i september kommer alla kontroversiella situationer i matcherna att behandlas på samma ställe. Ett nytt situationsrum ger möjlighet till det.

Konceptet är bekant från till exempel NHL. Ett situationsrum ska koncentrera kniviga situationer till experter inom fyra väggar.

Om högst fyra matcher spelas samtidigt är det en huvudvideodomare som leder verksamheten i situationsrummet (fi. Tilannehuone) – spelas fler matcher än så är huvudvideodomarna två till antalet.

Huvudvideodomarna ska se till att fall som kräver disciplinära åtgärder går vidare till ligans disciplinnämnd.

Domare i ishockeyligan.
Bildtext Domarna på isen ska få hjälp av domarna i situationsrummet.
Bild: All Over Press

Utöver huvudvideodomarna finns måldomare i rummet och de ansvarar för kommunikationen med matchens huvuddomare när mål videogranskas eller när tränare väljer att ifrågasätta domslut. Domarna på isen har sista ordet när tränarna "utmanat" domslut.

En måldomare får ta hand om högst två matcher samtidigt, vilket innebär att en full omgång kräver fyra måldomare i rummet.

– Vad vi är ute efter är inte att spara pengar eller att försnabba processen, utan noggrannhet och rättvisa. Vi vill inte att en enda målsituation ska dömas fel. Också alla tacklingar och farliga situationer kommer att behandlas, även om de skulle gå hela vägen till diciplinnämnden, säger ligachefen Arto Järvelä till Yle Urheilu.

Domare i situationsrummet 2018–19

Huvudvideodomare: Jukka Hakkarainen, Petri Hillinen, Jyrki Ingman, Kari Jalonen, Juha Pajunen och Kai Tervonen.

Måldomare: Reino Aro, Sami Baggström, Kimmo Hyvärinen, Jukka Katajala, Sami Laine, JP Mäkiaho, Matti Lehmusmies, Juha Niemi och Elisa Vaittinen.

Se ligans pressmeddelande här.

Förbundet presenterade de nya internationella reglerna

Vid sidan av situationsrummet kommer det internationella ishockeyförbundets nya regelbok också att kunna påverka spelet i ligan. Finska ishockeyförbundet presenterade de mest väsentliga regeländringarna på finska på sin webbplats:

1. Handling väger mer än konsekvens. Hur allvarlig en skada är kommer inte längre att väga tungt i frågan om straffet, också det faktum att man utgör fara för motståndaren tas i beaktande.

2. Ny regel: För sena tacklingar är förbjudna. Om pucken skjutits eller passats får man inte tackla spelaren, i synnerhet om man kan undvika tacklingen.

3. Mål blir inte godkända om de avsiktligt styrs in med skridskon. Endast oavsiktliga studsar tillåts.

4. Vem som helst får skjuta straff, inte bara den som blivit fälld.

5. Målvakten får inte täcka pucken utan press från motståndaren.

6. Målområdet blir mindre.

7. Om en spelare slänger sig på benen på en motståndare och först får bort pucken innan motståndaren faller blir det tvåminutersutvisning för tripping ändå.

8. Sargtacklingar ger minst 2+10 minuter utvisning.

9. I fall av avsiktligt regelbrott vid tekning efter icing: Varning och därefter utvisning.

10. Tränarna får använda teknologi på avbytarbänken men den får inte finnas till för att påverka domarnas beslut.

Ligans ledningsgrupp kommer ännu att se över reglerna och besluta vilka som kommer att användas i ligan redan den här säsongen.