Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ofattbar dundertabbe höll på att kosta finsk idrottare EM-resa – anmäldes till fel gren av förbundet

Från 2018
Uppdaterad 02.08.2018 15:22.
Maria Huntington är sjukampare.
Bildtext Maria Huntingtons EM-resa var i fara.
Bild: Heidi Koivunen/ All Over Press

Finlands idrottsförbund anmälde sjukamparen Maria Huntington till fel gren och det höll på att kosta henne EM-resan helt och hållet. Senare lyckades det europeiska friidrottsförbundet korrigera felet och Huntington är nu EM-klar.

Maria Huntington har tagit en EM-plats i sjukamp via rankinglistan trots allt. Finlands Friidrottsförbund hade anmält henne som höjdhoppare av misstag och då anmälningsdeadline löpt ut var det oklart om EM-resan skulle gå att räddas.

Finlands Friidrottsförbunds träningschef Jorma Kemppainen bekräftade att Huntington får delta till idrottaren på onsdagen.

– Kemppainen meddelade att idrottaren får åka. Europeiska Friidrottsförbundet lyckades tydligen ändra grenen. Nu hade vi tur, säger Huntingtons tränare Matti Liimatainen enligt Aamulehti.

Huntington var etta i Kalevaspelen på 5858 poäng – EM-gränsen låg på 5900.

Också Antti Pihlakoski, styrelsemedlem i både det internationella och det europeiska friidrottsförbundet, bekräftar den goda nyheten.

– Ett mänskligt misstag hade skett i anmälningsskedet. Det är för idrottarens bästa vi korrigerar mänskliga misstag, speciellt när idrottaren själv inte gjort något fel. Det arbetade vi för, säger Pihlakoski till Yle.

– Det finns många rutor med olika grenar efter varandra på anmälningsblanketten. Det finns otroligt många grenar och höjdhopp och sjukamp lär vara efter varandra. En gång kunde en idrottare inte åka till U23-EM på grund av ett liknande misstag. Sedan dess har jag talat för en regel som möjliggör korrigeringar i fall av mänskliga misstag, konstaterar Pihlakoski.

EDIT kl. 12.30: Artikeln uppdaterad med beskedet att Huntington trots allt får delta.

Diskussion om artikeln