Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det är viktigt för mig att få åka ut på havet varje dag" - innovationer håller Lovisafiskare på ytan

Från 2018
Man i vit rock håller i fisk bredvid kylrum.
Bildtext Ben Henriksson håller i en bit umamilax.
Bild: Yle/Mira Bäck

Traditionella yrken som fiskare och bonde blir allt mer otacksamma då sälarna äter fångsten och jordbruksstöd dras in. Då gäller det att komma på något annorlunda för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Bredvid Ben Henrikssons fiskeanstalt i Abborfors i Lovisa finns en liten anlagd sjö, eller egentligen en fiskdamm, och i den simmar upp till tvåhundra odlade laxar på en gång.

- Hit kommer en eller två kunder per dag för att själva fiska upp en lax med metspö. Synd bara att fisken äter dåligt nu då det är så varmt, säger Henriksson.

Han och frun Disa Henriksson äger företagen Fishermans Food och Fishermans Adventures.

Det som från början var vanlig fiskeriverksamhet med fiske och försäljning av olika fiskprodukter har under årens lopp växt rejält.

En plåt med rökt fisk.
Bildtext Rökt fisk rakt ur ugnen.
Bild: Yle/Mira Bäck

Tidigt varje morgon åker Ben Henriksson fortfarande ut på havet för att dra upp all slags fisk med nät och ryssja.

- Det är viktigt för mig att få åka ut på havet varje dag. Där kan jag tänka och komma på nya idéer, säger Henriksson.

Till verksamheten hör också ett fiskrökeri med tillhörande grossistaffär i Abborfors, en fiskaffär i Lappträsk samt uthyrning av stugor och fiskeutrustning. Paret har flera anställda.

Förutom färsk fisk använder Henriksson också odlad lax i sina produkter, men de fiskas inte upp ur den lilla dammen på gården. Den odlade laxen kommer färdigt rensad från Åland.

Islax

Men det räcker inte med att fiska. Paret Henriksson har satsat på flera innovationer. En av den är umamilaxen.

Umamilaxen görs av fisk som dör på ett stressfritt sätt, laxen fångas i ryssja och får ett stick i huvudet som gör den hjärndöd.

Sedan ska magen skäras upp och fisken putsas extra noga innan den sätts under is i flera veckor för att mogna. Behandlingen förstärker laxens egen smak.

- Det finns fina restauranger som bjuder på vår umamilax också till exempel i Tyskland, säger Henriksson.

Man står i förråd. Ur en låda sticker en stor fiskstjärt upp.
Bildtext Morgonens fångst väntar på att köras ut till kunder. Det är stora laxbaddare som kommer upp ur havet utanför Lovisa.
Bild: Yle/Mira Bäck

Henriksson säger själv att han alltid varit ganska nyfiken av sig, och han gillar att testa nya saker. Det har hjälpt honom i jobbet.

- Om man driver en stor verksamhet så är det säkert mest bara fiske som gäller. Men här är sälproblemet så stort att det kommer mindre och mindre fisk hela tiden. Man måste försöka med allt möjligt, säger Henriksson.

Saltig vänskap

Henriksson tror inte att konstanta innovationer är ett måste för att kunna överleva som fiskare.

- Visst finns det traditionella fiskare som klarar sig bra, säger Henriksson.

Hans arbetsdagar börjar alltid ute på havet, men därefter kan de se annorlunda ut. Han jobbar vid rökeriet och åker runt och träffar kunder. Däremellan funderar han på nya idéer för verksamheten.

- Egentligen är jag på jobb hela tiden, säger Henriksson.

En man tar ut en last plåtar ur en rökugn.
Bildtext Ben Henriksson tar ut den rökta fisken ur ugnen.
Bild: Yle/Mira Bäck

Inne på rökeriet doftar det rökt fisk, så klart. Föregående sats med fisk i olika skepnader har just dragits ut ur ugnen.

Den stora rökugnens innanmäte och delar av golvet är helt svart av tjära.

Vissa plåtar är inte täckta av fisk, utan av stora saltkorn i beige ton. Det är Henrikssons senaste innovation, fingersalt med smak av rökt havslax.

- Det var egentligen min vän Ilkka Vainio som kom på idén. Jag var skeptisk men testade, och det blev hur bra som helst, säger Henriksson.

Två män står framför en liten damm.
Bildtext Ben Henriksson och Ilkka Vainio. I bakgrunden syns fiskdammen där kunder kan meta lax.
Bild: Yle/Mira Bäck

Musikern Ilkka Vainio och Henriksson träffades nyligen och blev snabbt goda vänner. Vainio tittar in en sväng på rökeriet nästan varje dag.

- Jag var med en gång då Ben öppnade rökugnen och all den goda doften flödade emot mig. Då sade jag att vad om man skulle sätta salt i ugnen och låta den ta smak av fisken, berättar Vainio.

Maskin till undsättning

Följande innovation som Henriksson lanserar kan lösa problemet med goda matfiskar som inte går åt eftersom de innehåller så mycket ben.

- Vi behöver inte marknadsföra oss så hemskt mycket. Till en del kan det bero på boken jag gjorde tillsammans med rese- och matprogramledaren Ville Haapasalo för några år sedan, säger Henriksson.

Henriksson lät Haapasalo följa med på flera fisketurer under ett år vilket resulterade i en fiskebok med flera recept på mörtfiskar.

Henriksson förklarar att mörtfiskar går att hitta på tallriken i andra länder, men i Norden anses till exempel braxen vara en skräpfisk eftersom den innehåller så mycket ben.

En plåt fylld med grovkornigt beige salt.
Bildtext Fingersaltet som rökts tillsammans med havslax.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Jag har funderat på sätt att använda mörtfiskar, och har nu prövat en maskin som hjälper till med att få bort benen ur fisken. Det blir en fiskmassa som kan användas till exempel i pastejer, säger Henriksson.

Han visar maskinen som står i ett annat rum. Den är upplyft i viloläge, men man ser rullbandet på vilken fisken åker.

- Man sätter in fisken i ena änden av maskinen och så åker den ut på arbetsbordet färdigt benad.

När Henriksson får frågan om framtidsplaner funderar han en lång stund.

- Jag har inte egentligen några desto större planer för framtiden, förutom att nå ut mer på världsmarknaden, säger han.

Diskussion om artikeln