Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Många vägar i Kyrkslätt i dåligt skick – representant i vägsektionen: Någon mister snart livet

Från 2018
Porkalavägen i dåligt skick
Bildtext Porkalavägen är i absurdt dåligt skick.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Masabyvägen, Porkalavägen, Överbyvägen och Evitskogvägen är alla i mycket dåligt skick. Stora hål i asfalten och långa, djupa revor som gör dem farliga för såväl cyklar, motorcyklar och större fordon. Nu har kommuninvånarna fått nog.

- Jag körde längs med Porkalavägen första gången i fjol med skoter och man fick nog vara ganska försiktig. Men i år är den i ännu värre skick. Skotern har jag gjort mig av med och får skjuts av en arbetskamrat som kör bil, berättar Merelle Stenstrand som jobbar på restaurang Bryggan vid Porkala gästhamn.

Merellle Stenstrand, restaurang Bryggan
Bildtext Merelle Stenstrand är rädd för att åka längs Porkalavägen.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Att åka bil känns inte alls tryggare

Den cirka 18 kilometer långa vägen ner till Porkala udd har fått omfattande skador under år av slitage. Långa revor med ett djup på kring tio centimeter gör livet surt för såväl cyklister som motorcyklister och bilförare.

- Det blir nog lite stressigt då man möter en stor lastbil eller annat större fordon. Då vägen annars också är ganska smal så hamnar man ut mot dikesrenen där det finns ankeldjupa skåror. De stora bilarna undviker också hålen så de kommer emot en mitt på vägen och det känns mycket osäkert, berättar Merelle Stenstrand.

Porkalavägen i dåligt skick
Bildtext Porkalavägen börjar likna en potatisåker.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Byt ut mot sand

NTM-centralen har redan i flera år klagat på resursbrister och vissa vägavsnitt blir lappade bara sporadiskt efter hand, om ens det. Porkalavägen har nyligen fått nymålade mittsträck men hålen finns kvar.

- Ta då hellre bort hela asfalten och gör om vägen till en sandväg, det skulle kännas tryggare. Då kanske folk skulle förstå att köra försiktigt där. Nu kör alla lite för fort och det gör vägen otrygg, säger Stenstrand.

Något har ändå skett på Porkalavägen denna sommar. Strecken har målats på nytt.

- Det är ju helt galet! Hur hjälper det? I värsta fall skymmer den nya färgen hålen så man inte ser dem tillräckligt tidigt, det här är helt tokigt tänkt, utbrister Merelle Stenstrand.

Porkalavägen i dåligt skick
Bildtext Nya mittstreck kan dölja hålen i vägen.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Läget lika illa i hela Kyrkslätt

Gunnel Hellström sitter som SFP:s representant i vägsektionen i Kyrkslätt. Hon är också upprörd över situationen.

- Från Porkalavägen i söder till Evitskogvägen i norr, med Överbyvägen och Masabyvägen medräknade är situationen i Kyrkslätt helt absurd. Det räcker inte längre att lappa här och där, nu måste asfalten göras om så att grunden görs ordentligt. Annars mister någon livet på de här vägarna.

Att göra om vägarna till sandvägar är enligt henne inget alternativ.

- Det går att göra på mindre vägar kanske, men inte på de här större där användningsgraden är i en helt annan skala. Bara problemet med vägdamm skulle bli så stort att det inte går, säger Hellström.

"Finansieringen måste kunna ordnas"

- Jag vet att NTM-centralen säger att det inte finns pengar, men gör nu en väg i taget ordentligt. Hur i all världen ska skolbussarna kunna köra på de här potatisåkrarna när skolorna startar här om en vecka? Det är som om vi Kyrkslättbor inte skulle anses betala skatt alls, så dåligt som vi behandlas, menar Gunnel Hellström.

- Men nu börjar måttet faktiskt vara rågat, vi börjar få nog, fortsätter hon.

Diskussion om artikeln