Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill avsluta Rysslandsutredningen - "Det presidenten skrev var en åsikt, inte en order"

Från 2018
Trump flög iväg till det ekonomiska forumet i Davos på onsdag kväll, lokal tid
Bildtext USA:s president Donald Trump vill avsluta utredningen om Ryssland.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

USA:s president Donald Trump skickade på onsdagen en samling argsinta Twittermeddelanden där han kritiserade utredningen om Rysslands försök att påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

Trump twittrade bland annat att han vill att utredningen avslutas på direkten.

- Det här är en hemsk situation och justitieminister Jeff Sessions borde avsluta den här häxjakten genast, innan det smutsar ner landets rykte, skriver Trump.

Presidentens stab tog snabbt kontakt med medier för att klargöra att det var inte var frågan om en order till justitieministern.

- Det var inte en order, presidenten uttryckte bara sin åsikt, säger Vita husets informatör Sarah Sanders.

- Han använde ordet "borde" inte "måste", säger Trumps jurist Rudy Giuliani.

- Han [Trump] använder sig av sociala medier för att uttrycka sina åsikter. Det är bra att han har hittat ett tydligt sätt att uttrycka sig genom Twitter, fortsatte Giuliani.

Oppositionspolitikerna å sin sida kritiserade Trumps utspel.

- USA:s president beodrade just justitieministern att avsluta en utredning, som möjligtvis involverar presidenten, hans familj och hans kampanjstab, säger demokraternas kongressledamot Adam Schiff, som anser att presidenten försöker störa rättsprocessen.

Ställer Trump upp på förhör?

Specialutredare Robert Mueller uppges försöka förhandla med Trumps stab om möjliheten att höra Trump i samband med Rysslandsutredningen.

Trump själv vill minimera antalet frågor och helst svara på dem i skriftlig form. Det är oklart om han ställer upp på ett muntligt frågetillfälle.

- Det är nog inte sannolikt, säger Giuliani.

Enligt nyhetskanalen CNN vill Mueller att Trump åtminstone svarar personligen på frågor om att ha hindrat rättsprocessen.

Diskussion om artikeln